Jedva čekamo

Avionima bismo ponovo mogli letjeti nadzvučnim brzinama

Foto: PR FOTO
Avionima bismo ponovo mogli letjeti nadzvučnim brzinama
14.12.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Znate li da se danas leti sporije nego prije 2003. Naime, tada su obustavljeni letovi slavnih ali i kontroverznih nadzvučnih zrakoplova Concorde Air Francea i British Airwaysa. Visoki troškovi, propusti u održavanju i niz katastrofalnih nesreća umirovili su taj najbrži transport koji je bio dostupan građanima.

To bi se konačno moglo promijeniti u sljedećem desetljeću. Predstavljen je najbrži civilni zrakoplov dosad napravljen – nadzvučni mlažnjak dvosjed XB-1. Dizajnirala ga je startup kompanija Boom Technology i prozvala ga prvim neovisno razvijenim nadzvučnim zrakoplovom. Prvi let planira se izvesti sljedeće godine, a XB-1 bi trebao biti začetak nove generacije komercijalnih nadzvučnih zrakoplova. U razvoju je i prava putnička verzija koja bi imala mjesta za 45 do 55 putnika.

Svaki bi putnik imao svoje komforno sjedalo s prozorom i prostorom za odlaganje prtljage. Dakle, sjedala bi bila pojedinačna, a ne spojena po dva ili više u nizu. Let od Londona do New Yorka namjeravaju skratiti na samo 3 sata i 15 minuta, što je i više nego upola kraće od sadašnjih linija. Cijena povratne karte za tu liniju bila bi 5000 američkih dolara.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

IS
IstinoČimbenik
15:34 23.07.2017.

"niz katastrofalnih nesreća " - molim autoricu teksta, neka navede taj NIZ, jer poznata je samo jedna u Parizu. Koje su to ostale, molimo Vas informirajte nas!

ST
stefj
16:39 23.07.2017.

Dotična gospođa je pripravnica? Koji je to niz nesreća? Jel može bar info od kuda je prepisa tekst?