Foto: Thinkstock Mijenjanje ulja u automobilima

Mijenjanje ulja u automobilima

05. 04. 2018. u 09:00
Mjerite razinu nakon desetak minuta po gašenju motora, na ravnoj podlozi, mjernom šipkom s oznakama za minimalnu i maksimalnu količinu.

Motorna ulja služe za podmazivanje, čišćenje, hlađenje, zaštitu od korozije, brtvljenje te prigušivanje buke i vibracije. Proizvođač motora određuje potrebnu količinu i kvalitetu ulja koju trebate koristiti za svoje vozilo. Zašto je važno poštovati te upute? Važno je jer ulja imaju nezaobilaznu ulogu u ispravnosti, a time i sigurnosti vašeg vozila.

Intervali izmjene ulja također su propisani od strane proizvođača te ovise o kvaliteti i starosti ulja, klimatskim uvjetima vožnje, kao i prijeđenom putu. Zbog tih uvjeta preporuča se izmjena prije zime i poslije proljeća, jer se ulje više prlja u gradskoj vožnji i na prašnjavim putevima. Pri svakoj izmjeni ulja ne zaboravite promijeniti i filter, a potrošnja ulja veća je kod novih motora i oštrih uvjeta vožnje.

Ukoliko ipak primjećujete neprimjereno brzo trošenje ulja, problem može biti u slabom brtvljenju struka ventila, istrošenosti klipova i stijenki cilindara, pogrešnoj ugradnji klipnih prstena, oštećenim prstenovima, vanjskim propuštanjima… Znak za uzbunu, ipak, treba biti i povećanje razine ulja, jer može označavati miješanje ulja s gorivom ili rashladnom tekućinom.

Mjerite razinu nakon desetak minuta po gašenju motora, na ravnoj podlozi, mjernom šipkom s oznakama za minimalnu i maksimalnu količinu. Zbog premalo ulja motor se pregrijava, brže se troši, a ako ga je previše, može oštetiti katalizator, motor gubi snagu… U slučaju da se kontrolna žaruljica upali, motor zaustavite odmah!

Otpadna ulja nikako ne smijete baciti u prirodu ili kanalizaciju, već ih zbrinuti na ekološki prihvatljiv način. Spremnici za skupljanje otpadnih ulja moraju spriječiti propuštanje i isparavanje, a ulja poznatog i nepoznatog porijekla ne smiju se međusobno miješati. U autoservisima potražite separatore benzina i ulja, ekoprostirke za skupljanje iscurjelog ulja i označene spremnike.

OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice
pogledajte na vecernji.hr
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".