HRVATSKI VOZNI PARK Kriza preslikana na naše tržište neizbježno će usporiti pomlađivanje vozila

Auti su nam stari 10 godina

15.12.2008.
u 13:11
Pogledaj originalni članak

Prosječan hrvatski automobil star je 9,83 godine. Podaci su to Centra za vozila Hrvatske, dobiveni analizom automobila koji pristupaju redovnom tehničkom pregledu. Usporedimo li situaciju na cesti s onom otprije nekoliko godina - stanje je malo bolje.

Naime, 2004. je prosječan automobil na našim cestama imao 9,94 godine, a 2002. prosječna je starost bila 11,18 godina. Najgore je bilo 2001. godine, kada je prosječan osobni automobil imao čak 11,31 godina.

Deset godina ranije, 1991, godine, starost voznog parka u Hrvata bila je 7,58 godina, a otprilike na tome se zadržalo i godinu kasnije. No, 1993. smo na tom polju, iz jasnih razloga, izgubili nit. Dob automobila podigla se na prosječnih 9,19 godina, da bismo dvije godine kasnije prešli 10 godina prosječne starosti automobila.

Posljednjih nekoliko godina starost naših automobila lagano opada, no još smo daleko od toga da se spustimo ispod prosječnih devet godina. Pomlađivanje voznog parka nije išlo brzo čak ni prošlih godina, koje su jedna za drugom obarale rekorde u prodaji novih automobila.

Unatoč sve većem broju tada prodanih novih automobila, istraživanja agencije Promocija Plus pokazala su da je u Hrvatskoj u početku 2008., u “zlatno doba automobilskog tržišta”, više od 28 posto osobnih vozila starošću premašivalo 15 godina.

Automobila starih do pet godina bilo je približno 25 posto, a vozila starih između šest i deset godina 25,7 %. Nešto više od petine (21 %) osobnog voznog parka bilo je staro između 10 i 15 godina. Godina pred nama neizbježno će nas dodatno usporiti u pomlađivanju voznog parka, jer posljedice svjetske krize već su se počele osjećati.


Kod susjeda prosjek 15 godina

U usporedbi s Bosnom i Hercegovinom, te Srbijom, mi još dobro i stojimo. Prosječna starost automobila u Srbiji je - prema istraživanju instituta Medijana adrija - 15,2 godine. U Bosni i Hercegovini je, prema istraživanju GfK BH, čak 72 posto svih automobila starije od 16 godina. Svaki drugi automobil star je između 16 i 20 godina, a samo četiri posto automobila ima manje od pet godina. Prosječna starost vozila na BiH cestama je također 15,2 godine. Budući da je svaki peti automobil na njihovim cestama Golf II, koji se prestao proizvoditi 1992. godine, ovi podaci ne čude.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr