HTV-ov podsjetnik na prošlost ovoga je tjedna obilježio zavidnu obljetnicu

30. rođendan 'TV kalendara'

Foto: import
30. rođendan 'TV kalendara'
04.01.2006.
u 09:32
Pogledaj originalni članak

Događa se u životu da kako godine rastu njihov broj neki počinju sve više i više tajiti. Naprosto, to ne smatraju adutom kojim bi se trebalo hvaliti. No negdje upravo broj nakupljenih ljeta svemu daje završni  pečat. A takvim jednim vrijednim znakom u televizijskim sferama mogu se podičiti tek rijetki. Ovoga tjedna, u utorak 3. siječnja, to je mogao učiniti HTV-ov "TV kalendar".

Jer, davne subote istoga datuma, ali 1976. ondašnja TV Zagreb emitirala je prvi kratki podsjetnik na prošla stoljeća, događaje i ljude pod nazivom "TV kalendar". Ideju za tu novotariju dao je tadašnji urednik Dnevnika Obrad Kosovac, a mala ekipa s njim na čelu uspjela ju je u program pogurnuti za samo 15 dana.

 Ubrzo se Kosovcu, kao uredniku, pridružio Vladmir Fučijaš i oni zajednički svakodnevni TV vremeplov potpisuju do 86. kada Kosovac postaje šef Dokumentarnog programa. Istoj emisiji vraća se 15 godina poslije i u njoj je sve do danas. Kroz sve ove godine "TV kalendar" je podsjećao, istraživao, ali i otkrivao mnoge zatajene događaje te premijerno prikazao nemali broj nepoznatih, izgubljenih filmskih dokumenata. Primjerice, pronašao je podatak da je prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru održan 1809. godine, a ne 1832. godine, kako se dotad smatralo.

 Ili, jedan nam je gledatelj otkrio da prvi pilot s hrvatskom licencom nije onaj koji se navodi u povijesti zrakoplovstva već netko drugi. I to je bio točan podatak  kazao je Kosovac. 

Na svoj 30. rođendan "Kalendar" je emitirao 10.179. izdanje što znači da se dosad pred gledateljima odvrtjelo 1696 sati ove emisije, a da bi se sav taj materijal pregledao pred televizorom bi trebalo provesti punih 70 sati. Kako bi se tako nešto izbjeglo, sadašnja ekipa (u kojoj ima i onih koji se u dane startanja ovog, često nazivanog "malog dokumentarnog dragulja", nisu bili ni rodili) priredila je kratki sažetak za rođendansko slavlje.

 U našoj posljednjoj rubrici "Nepoznato o poznatome" prikazali smo priču o povijesti "TV kalendara". Kako je nastao, po čemu se kroz ova tri desetljeća istaknuo i postao prepoznatljiv  rekao je začetnik i danas još uvijek prvi čovjek televizijskog vremeplova Obrad Kosovac.
Na svim ovim velebnim brojkama kolegama iz "Kalendara"  iskrene čestitke! (B.Ma.)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr