Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTA Akademik Zelić poziva na istraživanje planinskog masiva

Akademik Zelić: Dinaridi bogati crnim zlatom kao Colorado

27.03.2009.
u 17:54

Hrvatska treba ulagati u nova nalazišta nafte jer jedna tona toga energenta izvađena kod kuće vrijedi kao tri tone u inozemstvu.

Ini potreban partner
Dinaridi su posebno zanimljivo područje za istraživanje jer bi mogli biti bogati naftom poput planina u američkoj državi Colorado. Domaći i američki masivi imaju slične formacije pa bi vrijedilo uložiti novac u bušotine u Dinardima. Ustvrdio je to akademik Mirko Zelić, član uprave Ine, na okruglom stolu “Energetska sigurnost i jugoistočna Europa” u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

– U budućnosti nas očekuju istraživanja naftnih polja i u Panonskom bazenu – rekao je Zelić. Iako se iz sjevernog Jadrana već vadi plin, ondje bi se moglo naći i nafte kao i u južnom Jadranu, što su također lokacije za istraživanja.

Još se prije spominjalo kako Ina ne može sama istraživati bušotine u Dinaridima jer je to preskupo te joj je potreban partner. Tada se navodilo kako je za taj posao navodno zainteresiran talijanski Eni s kojim Ina zajedno vadi plin u sjevernom Jadranu.

U raspravi o sigurnosti opskrbe energentima svi su govornici jučer istaknuli kako je nužna diversifikacija dobavnih pravaca jer je rusko-ukrajinska kriza, premda je RH jedna od rijetkih koja proizvodi 60 posto plina, pokazala kako je nezgodno kada Rusi zavrnu ventile. Zelić je istaknuo kako jugoistočna Europa dijeli sudbinu cijele Europe jer je vezana za uvozne pravce energenata.

Orijentirati se na Iran
– Europa se treba orijentirati na Iran jer je on nedovoljno istražen, a ima energetskog potencijala. Nemojmo čekati da nas Obama pretekne! – poručio je Zelić. Iako se već dugo govori o novim dobavnim pravcima plina u sklopu projekta Južni tok, Nabucco, LNG terminal..., dr. Stevo Kolundžić jučer se na okruglom stolu zapitao ima li novca za te projekte.

Iako je Nabucco među tim projektima trebao prvi zaživjeti, pod najvećim je upitnikom, zaključio je Kolundžić.

Želite prijaviti greške?