Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preplaćeni porez za dohodak za 2022.

Doznajemo koliko je povrata poreza isplaćeno građanima, oni koji još nisu dobili novac nemaju pravo na kamate

Prijava poreza na dohodak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
31.05.2023.
u 13:42

Dosad je za 746.955 poreznih obveznika proveden poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022., a kod ukupno 676.032 utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat

Porezna uprava Ministarstva financija isplatila je dosad 247,551.442,42 eura, odnosno 1.865,176.342,90 kuna povrata poreza za prošlu godinu. Prema podacima koje nam je poslala Porezna uprava, za ukupno 746.955 poreznih obveznika, građana, proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu, a kod ukupno 676.032 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat. To je stanje na dan 28. svibnja 2023. godine. Privremeno porezno rješenje izdano je za 94 posto obveznika koji su obrađeni, a kod manjeg broja građana još postoje neusklađeni podaci, primjerice o prebivalištu/boravištu, uzdržavanim članovima, potvrdama o dohotku iz inozemstva… ili nije priložena potrebna dokumentacija (primjerice o danim darovanjima).

Takve prijave rješavaju se u kontaktu s poreznim obveznicima kontinuirano te će biti obrađene što je prije moguće – najavljuju iz Porezne uprave. Obično se do kraja svibnja isplate svi nesporni iznosi povrata.

No dok država naplati zateznu kamatu na sva svoja porezna potraživanja građanima koji nisu u dospijeću ispunili svoje obveze, takav je reciprocitet ukinula prije dosta godina – neki se možda sjećaju da su nekoć građani dobivali i kamate na povrat novca koji su preplatili u Državni proračun i tako kreditirali Ministarstvo financija.

VEZANI ČLANCI

Većina građana nije dužna podnositi poreznu prijavu: to su oni koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari). Poreznu prijavu bili su dužni podnijeti građani koji su u 2022. i ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije​​ i ostalih djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga. To su morali učiniti i pomorci u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznici koji su dobili nalog Porezne uprave da naknadno plate porez na dohodak.

Inače, Porezna uprava izvijestila je krajem ožujka o pokušaju prijevare u kojoj se korisnike obavještava o odobrenju automatskog zahtjeva za povrat poreza. U porukama se građane navodilo da posjete zlonamjernu web stranicu putem poveznice ili QR kôda na kraju teksta. Stranica je oponašala izgled legitimne stranice Porezne uprave, a dolaskom na stranicu tražio se unos privremene lozinke, potom i unos osobnih podataka (OIB-a i broja mobitela) te unos podataka tokena mobilnog bankarstva za povrat poreza. Cilj je bila krađa osobnih podataka i podataka mobilnog bankarstva.

VIDEO Hrabri policajac Josip pomogao rodilji koja se porađala: 'Vidio sam ih u autu uznemirene'

Komentara 1

OB
obican
14:38 31.05.2023.

Znaci, drzava ti prvo uzme, a onda mozda ti to vrati bez kamata, a ti si duzan na sve platiti kamatu. Naprijed uhljebi, naprijed AIAP. Kad ostane pola milijuna gradana u drzavi, mozda se nesto promijeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije