Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVENIK GODINE

Energia Naturalis Pavla Vujnovca najmoćnija tvrtka u Hrvatskoj

Pavao Vujnovac
Foto: Emica Elveđi/Pixsell
28.11.2022.
u 16:30

Pavao Vujnovac ima svoje "osobne udjele" i u drugim tvrtkama: 30-ak posto Fortenove njegovo je, vlasnički kontrolira Luku Ploče, a najveći je dioničar i Pevexa, u kojem ima nešto manje od 37 posto

Ne voli kad novac stoji. U nekoliko intervjua, koje zapravo i poprilično rijetko daje, kazao je Pavao Vujnovac, koji je od čelnika Prvog plinarskog društva (PPD) u dugovima u samo desetak godina došao do pozicije prvog čovjeka holding kompanije Energia naturalis (ENNA), grupe koja je lani ostvarila prihode od 37,61 milijardu kuna, što ju je ove godine smjestilo na sam vrh najvećih tvrtki u Hrvatskoj.

Najveći otkupljivač voća

Najveće konsolidirane prihode kod nas dosad su ostvarivali samo Ina i Agrokor, a tezu da je upravo Vujnovac "novi Todorić" on sam nazvao je "uvredljivom". Rast ENNA-e prije svega je zasnovan na rastu cijena plina, tumače tako i u samoj tvrtki, gdje ističu i kako je hrvatski PPD, jedna od perjanica ENNA Grupe, prošlu godinu završio s poslovnim prihodima od 20,9 milijardi kuna, što je porast od čak 116 posto u odnosu na 2020. godinu.

– Uz rast cijena plina na europskom i globalnom tržištu, robustan rast prihoda PPD-a rezultat je razvoja poslovanja PPD-a na LNG tržištu te iznimnog rasta prodaje plina na drugim europskim tržištima. Iz tog razloga, konsolidirani financijski podaci cijele PPD grupe, koja obuhvaća i PPD-ove tvrtke u inozemstvu, bit će još i veći – kazali su u grupaciji, u sklopu koje je 2021. osnovana i ENNA Opskrba, tvrtka koja, kako joj i samo ime kaže, trgovačka društva i fizičke osobe opskrbljuje električnom energijom i plinom, a bavi se i prodajom solarnih elektrana građanima.

Njeni poslovni prihodi od 119 milijuna kuna lani samo su dio profita ENNA Grupe, koja upravlja s više od 20 društava u sektorima energetike, logistike i prehrane. Jedno od njih je ENNA Fruit, koje je u 2021. postalo najveći otkupljivač domaćeg voća i povrća u Hrvatskoj, s poslovnim prihodima od 884 milijuna kuna u toj godini, odnosno s porastom prihoda od 133 posto u odnosu na godinu prije. Sto tisuća tona robe prošlo je kroz skladišta ENNA Fruita lani, 96 posto više nego 2020. godine. Kao posebno uspješne, grupacija ističe i svoje tvrtke ENNA Transport, ali i ENNA Logic, koja s kompanijom APM Terminals investira u terminal Rijeka Gateway nakon dobivene koncesije nad Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u Rijeci.

Maknimo se sad malo od Energije Naturalis jer Pavao Vujnovac svoje "osobne udjele" ima i u drugim tvrtkama: 30-ak posto Fortenove njegovo je, vlasnički kontrolira Luku Ploče, a najveći je dioničar i Pevexa, u kojem ima nešto manje od 37 posto. Još uvijek njegov PPD s Inom drži i većinski dio kutinske Petrokemije preko društva Terra Mineralna gnojiva, a dvije su spomenute tvrtke ovog mjeseca objavile kako je počeo proces promjene vlasništva Terre potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim.

Vratit ćemo se sad još malo na početak, prije nego što je Vujnovčeva ENNA postala najmoćnija hrvatska kompanija. U veljaču 2006., točnije, kada se Pavao Vujnovac zaposlio u vukovarskom PPD-u kao savjetnik za prodaju. Tada 32-godišnjak, godinu prije friško je diplomirao na osječkom Ekonomskom fakultetu, a kako je sam objasnio, vrijeme studiranja oduljilo se jer je paralelno uvijek nešto i radio. Kad se javio na natječaj u PPD-u, Osječanin nije znao gotovo ništa o plinu, kao ni o tvrtki s dvadesetak zaposlenih, što nije čudno jer rijetko tko izvan vukovarskog područja jest. Mađari su tada "držali" PPD preko tvrtke koja je bila dio njemačkog E.ON-a, a Plinarsko društvo, koje je od 2014. i generalni sponzor Rukometnog kluba Zagreb, imalo je 600 kilometara plinske mreže, izgrađene kreditom. Posao nije išao najbolje, a Vujnovac devet mjeseci nakon zaposlenja postaje voditelj financija i prodaje tvrtke.

"Nismo ruski igrači"

Početkom 2007. E.ON mu nudi direktorsko mjesto, a tri godine poslije i ponudu da vlasnički preuzme PPD. Nijemci su htjeli posrnulo poduzeće prepustiti nekome tko će preuzeti i dugove, a Vujnovac se odlučio na rizik. Ostao je, međutim, u vezi s jednim od najvećih trgovaca plinom u Europi, E.ON Ruhrgasom, pripremajući se za liberalizaciju tržišta plina u Hrvatskoj. Krajem 2011. sklapa, u suradnji s E.ON-om, prvi veliki ugovor, onaj sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a već 2012. PPD opskrbljuje dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj: Petrokemiju Kutina i HEP. Te iste godine PPD postaje lokalni partner ruskom Gazpromu, zbog čega ima još konkurentniju cijenu plina, a i brz rast poslovanja. Desetogodišnji ugovor o opskrbi prirodnim plinom PPD je potpisao s Gazpromom i 2017., a sve je to Vujnovcu donijelo i titulu "ruskog igrača".

– Ova je regija vrlo ovisna o ruskom plinu, ali mi radimo sa svim igračima, zapadnim i ruskim. Skladištimo plin po brojnim europskim zemljama. Trgovina plinom i način na koji vodim taj biznis nije uobičajen za Hrvatsku i jednostavno nedostaje informacija. Otud i priča da smo mi ruski igrači, to su pogrešne interpretacije koje dolaze iz nerazumijevanja. PPD ima ugovor s Gazpromom, ali to nam je manji dio – rekao je na Liderovoj konferenciji prije dva mjeseca Pavao Vujnovac. 

Komentara 5

ZA
zagabria5
18:26 28.11.2022.

Treba dovršiti podnaslov sa 'najmoćnija ruska tvrtka u Hrvatskoj'. Neshvatljivo, uzeli Todoriću i predali Rusima preko domaćih HDZ proxy igrača. Po obali kupuju kao da nema sutra. Uskoro ćemo biti u ruskim rukama, HDZ će nas uništiti

PR
propalismoFranjoskroz
18:00 28.11.2022.

Ruski pijun, Gazpromov smokvin list

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:20 06.12.2022.

Nagradu je trebao dobiti Damir Škugor, a nagradu je trebao uručiti ministar Božinović zbog podrške njegovog resora najuspješnijim poduzetnicima. Sve za uspješan obiteljski biznis koji je najviše zaradio po sudioniku. Vujnovcu je nagradu trebao uručiti Plenković, jer bez rada Plenkovićeve vlade ne bi nikada u srcu Europe procvjetali takvi poduzetnici. Sve čestitke dobitnicima! Slava HDZ-u!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije