Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljekarski sektor u problemima

Kooperantima Vindije 15 lipa više po litri mlijeka

Varaždin: Na farmi obitelji Šambarek muzu 60 krava da bi ostali na nuli
Foto: marko jurinec/Vecernji list
1/2
01.07.2022.
u 00:25

Proizvodnja mlijeka je u Hrvatskoj u višegodišnjoj stagnaciji, a najnovije okolnosti dodatno opterećuju cjelokupni lanac kako primarne proizvodnje tako i prerade – rekao je predsjednik uprave Vindije Nenad Klepač

Nakon što je preuzela i stotinjak kooperanata propaloga PIK-a Rijeka na području Ličko-senjske županije, Vindija je najavila da će svim svojim farmerima u Hrvatskoj od 1. kolovoza plaćati 15 lipa više po litri isporučenog kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. U posljednjih osam mjeseci otkupna se cijena tako podigla sedam puta – za ukupno 80 lipa po litri, priopćili su iz Vindije.

– Unatoč tome što se poskupljenja odražavaju i na cijelu našu prerađivačku industriju, ovo novo povećanje otkupne cijene vidimo kao potrebnu podršku za nastavak domaće proizvodnje, koja je u trenutačnoj globalnoj političkoj i ekonomskoj situaciji ključ sigurnosti i stabilnosti gospodarstva naše zemlje. Proizvodnja mlijeka je u Hrvatskoj u višegodišnjoj stagnaciji, a najnovije okolnosti dodatno opterećuju cjelokupni lanac kako primarne proizvodnje tako i prerade – rekao je predsjednik uprave Vindije Nenad Klepač ističući kako su svjesni da dodatno povećanje i 109 milijuna kuna na godišnjoj razini, koliko će dodatno izdvojiti za svoje kooperante, ne može sasvim pokriti enormni rast njihovih troškova.

No i unutarnje rezerve Vindije su iscrpljene, dok sveukupna nedostatna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pokriva manje od polovice potreba. Stoga će bez uključivanja države biti teško trajno osnažiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, zaključio je Klepač.

VIDEO:Gosta nisu naljutile cijene hrane, već detalj na računu: 'Evo još jedan u nizu bisera Dalmacije'

Komentara 1

GO
golden1
20:54 04.07.2022.

i koliko im plaćaju litru mlijeka? 3.09-3.20 kuna... a prodaju (prvo mu skinu vrhnje i sve što valja) za 6.50 -7.99 kuna po litri. silna poskupljenja a seljak radi za siću... u EU je mlijeko 0.50€ po litri...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije