Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAGNACIJA PRIVATNIH TRANSFERA

Stigla milijarda eura doznaka iz inozemstva

euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
17.11.2018.
u 15:09

Razlika između primljenih i isplaćenih doznaka od 823 milijuna eura smjestila je Hrvatsku na peto mjesto unutar Europske unije

U Hrvatsku je prošle godine stigla milijarda eura privatnih doznaka iz inozemstva, dok je u druge zemlje iz Hrvatske na privatne račune njihovih građana poslano 248 milijuna eura, navodi Europski statistički ured. Većina privatnih doznaka iz Hrvatske odlazi u Bosnu i Hercegovinu.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, privatne doznake iz inozemstva u 2017. bile su za dlaku iste kao i 2016. godine. Razlika između primljenih i isplaćenih doznaka od 823 milijuna eura smjestila je Hrvatsku na peto mjesto unutar Europske unije.

Najveći pozitivni saldo u privatnim transferima ima Portugal, oko 3 milijarde eura, Poljska 2,7 milijardi eura, Rumunjska 2,5 milijardi eura, Bugarska 1,1 milijardu, dok je Hrvatska na visokom petom mjestu. Od pristiglih doznaka u Hrvatsku iznos od 566 milijuna eura uplaćen je iz zemalja članica EU, dok je preostalih 505 milijuna eura stiglo iz zemalja izvan EU.

Najveći deficit u privatnim transferima ima Francuska s odljevom od 10 milijardi eura. Njemačka je bilanca negativnih 4,6 milijardi eura, a Velike Britanije 4,5 milijardi eura. U 2017. godini iz EU je u ostale zemlje svijeta poslano 32,7 milijardi eura, 900 milijuna eura više nego godinu prije, dok je iz trećih zemalja u EU stiglo 10,7 milijardi eura, što znači da je EU s ostatkom svijeta zabilježio minus od 22 milijarde eura.

Slovenija ima izbalansiran odljev i priljev kapitala iz privatnih doznaka – oko 58 milijuna eura, a Češka je jedina tranzicijska zemlja koja se smjestila među razvijene zapadno-europske članice iz kojih strani radnici i migranti šalju više novca u svoje matične domovine nego što češki građani koji rade negdje drugdje šalju novca članovima obitelji.

U Češku tijekom godine stigne 737 milijuna eura privatnih doznaka, a iz Češke prema trećim zemljama ode 814 milijuna eura. Eurostat navodi da privatni transferi obuhvaćaju radničke doznake i sve ostale uplate koje odlaze s privatnih računa stranaca u članicama EU. No, isto tako evidentiraju se i primici rezidenata koji dolaze iz inozemstva.

Komentara 6

MA
marsovac
16:14 17.11.2018.

sad se vidi i od cega zive djabalerosi u Hrvatskoj,....od omrazenih Hrvata iz dijaspore. Da nije njih puno vise bi vas bilo po kantama za smece.

PU
Pukovnik
15:20 17.11.2018.

Kad je dosta? Kad se svi isele i samo šalju novac za javnu upravu i koruptne političare?

DU
Deleted user
16:56 17.11.2018.

ovo je lose. ovo je dokaz da Hrvatska ne stvara nista, ubiti ovo je ekonomija koja gubi 2-8. Hrvatski standard se drzi iznad vode, (sami vidimo kakav je to standard) zbog vanjski valuta. uvijek cemo biti u banani jer cekamo tudi novac, isto kao prostitutka na ulici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije