Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA TWITTERU

Srbi bijesni na RTS: Prekinuli prijenos Eurovizije zbog dočeka kineskog predsjednika

China's President Xi Jinping visits France
Foto: Aurelien Morissard/REUTERS
1/5
Autori: Hina, Večernji.hr
07.05.2024.
u 22:19

Kineski predsjednik Xi Jinping je, u okviru svoje prve europske europske turneje nakon pandemije covida-19, već posjetio Francusku, a do 10. svibnja slijede posjeti Srbiji i Mađarskoj. Bit će to drugi posjet kineskog šefa države Srbiji u posljednjih osam godina.

Dok mnogi građani diljem svijeta razmišljaju hoće li radije gledati Euroviziju ili polufinale Lige prvaka, koji traju u isto vrijeme, u Srbiji gledatelji RTS-a imaju drugačije probleme. Radiotelevizija Srbije je, naime, krenula prenositi Euroviziju, no u jednom ga je trenutku prekinula, što je razbjesnilo mnogobrojne tviteraše.

Razlog prekida je dolazak kineskog predsjednika Xija Jinpinga u Srbiju, gdje mu je srpski kolega Aleksandar Vučić organizirao veliki doček. "RTS najavio da će prekinuti prijenos Eurovizije zbog direktnog uključenja s aerodroma N. Tesla. Prošle godine kad su bili dani žalosti zbog Ribnikara, rekli su da ne smiju prekidati prijenos", "RTS je upravo prekinuo Eurovision da bi uživo emitirali kako Xi Jinping svečano izlazi iz aviona", pišu u nevjerici brojni tviteraši.

Iz RTS-a su, inače, najavili prekid emitiranja Eurovizije, a glazbeno natjecanje gledatelji su nakon toga mogli nastaviti pratiti na programu RTS2. "Za 35 minuta prekidamo emitiranje Eurovizije i uključujemo se s aerodroma Nikola Tesla kako bismo dočekali predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jinpinga", najavili su iz RTS-a ranije.

Podsjetimo, kineski predsjednik u Srbiji ostaje dva dana, a na aerodrom Nikola Tesla Xi došao je sa svojom delegacijom koja broji 400 ljudi. Ondje ga je dočekao srpski kolega Aleksandar Vučić. Xijev avion dočekali su srpski lovci MiG-29, koji su ga pratili od granice, a na Tesli je u njegovu čast bila postrojena garda Vojske Srbije. 

VEZANI ČLANCI:

Inače, Xija u srijedu čeka svečani službeni doček uz najviše počasti ispred Palate Srbija, a tijekom susreta izaslanstava dviju država očekuje se potpisivanje tridesetak bilateralnih sporazuma. Najavljeno je da Xi Jinping dolazi u pratnju čak 400 političkih dužnosnika i gospodarstvenika.

Prema navodima beogradskih medija bliskih Vučićevu uredu, uz ručak i tradicionalna srpska jela, vina će Xiju Jinpingu služiti osobno srbijanski predsjednik. Bit će to, kako se navodi, srpska vina - od pjenušca do desertnog vina koje je najvećim dijelom autohtona srpska sorta. Domaćini će kineskom predsjedniku prirediti i glazbeni program. Bit će izvedene pjesme "Moja domovina i ja", te "Prelijepi cvijet jasmina", obje na kineskom jeziku, dok će na kraju biti otpjevana pjesma "Ovo je Srbija".

U okviru priprema za dolazak Xija Jinpinga Vučić se u ponedjeljak sastao s veleposlanikom Kine u Beogradu Lijem Mingom. "Čast koju svojim dolaskom čini našoj zemlji, nemjerljiva je za sve nas, pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopćeg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst", objavio je Vučić na Instagramu poslije sastanka. On je istaknuo da se Srbija ponosi  "čeličnim prijateljstvom s Kinom". "S nestrpljenjem čekamo posjet predsjednika Xija, uvjereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija cijeni partnerstvo s ovom velikom zemljom", poručio je Vučić.

Kineski predsjednik Xi Jinping je, u okviru svoje prve europske europske turneje nakon pandemije covida-19, već posjetio Francusku, a do 10. svibnja slijede posjeti Srbiji i Mađarskoj. Bit će to drugi posjet kineskog šefa države Srbiji u posljednjih osam godina. 

GALERIJA Ne staju reakcije na nastup Baby Lasagne, pogledajte koliko ljudi ga podržava

China's President Xi Jinping visits France
1/40

Komentara 14

BO
borkov
22:38 07.05.2024.

Koga briga što oni prenose?

Avatar Jozika
Jozika
09:59 08.05.2024.

Oni najbešnji su nastavilu gledati na 2 kanalu

DU
Deleted user
23:57 07.05.2024.

Bravo, tako se to radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije