Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSTAVLJENE BROJNE MOLBE

Odgođeno suđenje Trumpu zbog tajnih dokumenata, datum nastavka nije određen

Former U.S. President Trump's criminal trial on charges of falsifying business records continues in New York
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS
1/3
08.05.2024.
u 07:48

Prema optužnici, Trump je, zadržavši te dokumente ugrozio nacionalnu sigurnost. Među njima su bili i vojni planovi kao i informacije o nuklearnom oružju koje je, u skladu sa zakonom, trebao vratiti u Nacionalni arhiv.

Savezni sud na Floridi odgodio je, ne odredivši datum nastavka, početak sudskog procesa protiv bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenutog zbog nesavjesnog postupanja s dokumentima koji su klasificirani kao tajni. Riječ je o jednome od četiriju suđenja koja se vode protiv Trumpa, a trebalo je početi 20. svibnja, no savezni je sud ocijenio taj rok neodrživim zbog brojnih prethodnih molbi dostavljenih sudu. Aileen Cannon, sutkinja koju je imenovao bivši predsjednik, nije odredila novi datum.

Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima trenutačno se nalazi u New Yorku zbog suđenja za sumnjive isplate uoči predsjedničkih izbora 2016. U procesu koji se protiv njega vodi na Floridi Trump je optužen, zajedno s dvojicom osobnih tajnika, da je nakon odlaska iz Bijele kuće u siječnju 2021. klasificirane dokumente odnio u privatnu rezidenciju u Mar-a-Lagu.

VEZANI ČLANCI

Prema optužnici, Trump je, zadržavši te dokumente ugrozio nacionalnu sigurnost. Među njima su bili i vojni planovi kao i informacije o nuklearnom oružju koje je, u skladu sa zakonom, trebao vratiti u Nacionalni arhiv. Optužen je i da je pokušao uništiti dokaze. Najteže optužbe mogle bi mu donijeti zatvorsku kaznu od deset godina. Njegovi su odvjetnici učinili sve kako bi odgodili održavanje suđenja.

Kada bi bio ponovno izabran, i nakon inauguracije u siječnju 2025., Trump bi mogao narediti da se odustane od dvaju saveznih procesa koji se vode protiv njega: ovoga na Floridi te onoga u Washingtonu zbog optužbi da je pokušao na nelegalan način preokrenuti rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Biden.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije