Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilagođen i dijabetičarima!

RECEPT DANA Neodoljiva kombinacija: Tart od čokolade i lješnjaka

@pao.mi.je.secer
10.05.2024.
u 09:30

Ova neodoljiva kombinacija nikoga neće ostaviti ravnodušnim te će svakome izmamiti osmijeh na lice

Ako još nemate ideju kako zasladiti vikend, ne tražite dalje – ukusni tart od čokolade i lješnjaka sve je što vam treba! Ova neodoljiva kombinacija nikoga neće ostaviti ravnodušnim te će svakome izmamiti osmijeh na lice. Priprema traje malo duže, ali zbog finalnog rezultata definitivno se isplati. Recept je podijelila Lucija Prpić, food blogerica koja radi deserte prilagođene dijabetičarima. Uživajte! 

Sastojci za tijesto: 

  • 200 g bademovog brašna
  • 40 g kokosovog brašna
  • 3 jaja
  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 1 prašak za pecivo
  • zaslađivač po želji (4 žlice eritrita u prahu ili 3 žlice ksilitola u prahu) – može i šećera
  • naribana korica limuna
  • 1 žličica arome vanilije

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Jaja zajedno sa zaslađivačem miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetlija. Zatim dodajte u dobivenu smjesu sve preostale sastojke. Kada se sve skupa poveže, dobivenu kuglicu još malo razradite rukama i stavite na hlađenje (30-ak min). Tijesto će biti dosta mekano, ali ne smije vam se lijepiti po rukama. Dobivenu, ohlađenu kuglicu tijesta stavite u kalup za pečenje i razvucite rukama (ukoliko se odlučite razvaljati valjkom, valjajte između dva papira za pečenje). Pripazite da vam rubovi ostanu malo deblji. Prije pečenja tijesto izbodite po cijeloj površini vilicom. Peći 20-ak min na 180˚ C. Na početku tijesto možete prekriti papirom za pečenje kako bi spriječili da vam rubovi ne zagore. Na kraju pečenja tijesto bi trebalo biti zlatne boje. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 26 cm.

Sastojci za čokoladnu kremu: 

  • 250 g mascarpone sira
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica ruma
  • zaslađivač po želji (60 g eritrita u prahu ili 50 g ksilitola u prahu) - može i šećera
  • 4-5 žlica namaza od lješnjaka

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Za početak napravite domaći namaz od lješnjaka bez šećera. 70 g lješnjaka pecite 10 do 15 min na 180˚C. Nakon pečenja umotajte ih u krpu ili stavite u posudu sa poklopcem kako bi što lakše skinuli kožicu. Zatim ih stavite u blender s 1 žlicom žlicom otopljenog kokosovog ulja, 1 žlicom zaslađivača u prahu i 80 g otopljene tamne čokolade (što veći udio kakaa ili zaslađena zaslađivačem). Blendajte dok se sve skupa ne poveže. Nakon što je namaz gotov, mascarpone sir i zaslađivač miksajte dok se sve skupa dobro ne poveže. Dodajte namaz od lješnjaka, rum i umiješajte. Za kraj dodajte dobro ohlađeno vrhnje za šlag i mikserom dobro razradite. Kremu premažite preko ohlađenog tijesta.

Za kraj dekorirajte ganacheom od tamne čokolade. 200 ml vrhnja za šlag sa 100 g tamne čokolade otopite na laganoj vatri. Kad se krema zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi oko sat vremena u frižideru. Razradite mikserom i prebacite u slastičarsku vrećicu.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije