Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tihana lazović

Želim da zaboravimo devedesete i napokon krenemo dalje

27.05.2015., Zagreb - Glumica Tihana Lazovic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
30.05.2015.
u 08:27

Zvijezda filma "Zvizdan" nagrađenog u Cannesu priča o odrastanju u Zadru, ljubavi prema glumi i glazbi te zašto se zasad ne bi htjela okušati u sapunicama

Iz Cannesa u Zagreb ovih se dana vratila ekipa filma "Zvizdan" Dalibora Matanića, koji je u programu Un Certain Regard osvojio nagradu žirija. U filmu tri glavne ženske uloge igra mlada Zadranka Tihana Lazović, publici dosad najpoznatija po glavnoj ulozi Bebe u filmu "Šuti" Lukasa Nole.

Cannes kao Makarska

Susrele smo se u dvorištu zagrebačke Gliptoteke, gdje me Tihana brzo osvojila svojom otvorenošću i jednostavnošću.

Kako je bilo u Cannesu?

Jako lijepo! Sam grad me nije fascinirao, zapravo me dosta podsjeća na Makarsku, ali atmosfera festivala je nešto što treba iskusiti. Mislila sam da su sve te priče o glamuru nešto što pumpaju na TV prijenosima, ali kad dođeš tamo i vidiš ljude kako vrište i mole za autograme, shvatiš da je itekako stvarno. Posebno mi se svidjelo što smo doputovali dva dana prije premijere, pa smo prošli put od običnih smrtnika koji se guraju u redu i gledaju crveni tepih do tretmana pravih zvijezda koji smo doživjeli nakon premijere.

Vi u filmu glumite čak tri glavna lika?

Tako je, film je podijeljen u tri cjeline, a svaka se vrti oko tri ljubavne priče koje igram s Goranom Markovićem. U prvoj priči sam Jelena, koja mi je karakterom najsličnija. Druga je Nataša, koju mi je bilo najzabavnije igrati jer je sve što ja nisam: gnjevna i introvertirana. Najteže je bilo utjeloviti Mariju, protagonisticu treće priče koja je sama s malim djetetom i nosi životno iskustvo koje je meni kao glumici najdalje.

No sve tri sam pronašla negdje u sebi, i sada ih gledam kao neke frendice.

Sve tri priče su ljubavne, ali su stavljene u kontekst hrvatsko-srpske mržnje. Koliko su te teme danas važne?

Osobno mi je to bizarno, ali očito je da su važnije nego ikada. Pripadam generaciji koja je odrasla u Zadru devedesetih, pa iako je moja obitelj cijepljena od mržnje, često sam bila okružena vršnjacima punima gorčine i mržnje prema svemu drukčijemu. Istu mržnju gledam i danas, dvadeset godina kasnije.

Matanić mi je nedavno rekao da očekuje burne reakcije publike. Što vi mislite o tome?

Ponovila bih njegovu misao: Onaj tko zna voljeti, voljet će film. Oni koji vole mrziti, naći će način da ga mrze. I dok se mržnjom ne opterećujem, iskreno me zanima kakve će biti reakcije. Uz rizik da zvučim patetično, nadam se da će naši gledatelji shvatiti da je glavna poruka filma ljubav. Želim da zaboravimo devedesete i napokon krenemo dalje.

Dosad ste imali dvije glavne uloge, obje u vrlo ozbiljnim dramama. Nadate li se angažmanu u nekom drugom žanru?

Ne kalkuliram, ali radovalo bi me okušati se u akcijskom filmu ili komediji. No vjerujem da se sve događa s razlogom i da su mi se oba ova filma morala dogoditi. Oba puta je bilo isto: pročitala sam scenarij i znala da moram igrati tu ulogu. Nadam se da će mi jednog dana tako sjesti i neka druga vrsta filma.

Sudjelovali ste i u nekoliko dramskih i humorističnih serija. Biste li se okušali u sapunici?

Zasad ne. I to ne zato što ih podcjenjujem, jer znam da je to rudnik od posla, nego zato što se osobno ne vidim u tom formatu. Ali ne mogu znati kamo će me budućnost odvesti.

Prije glume bavili ste se glazbom. Što se sada događa s tim dijelom vaše karijere?

Ne mogu živjeti bez glazbe i sasvim je sigurno da je nikada neću do kraja napustiti. S prijateljima imam jazz bend koji se zove "Jen dva trio i Tihana Lazović" koji me silno ispunjava, a i dobro je znati da ću, ako propadnem kao glumica, moći svirati na cesti.

Osim eventualne propasti, planirate li i nove glumačke angažmane?

Glumit ću u prvom dugometražnom filmu Barbare Vekarić, da napokon vidim kako je raditi za jednu ženu. Igram djevojku iz malog dalmatinskog mjesta koja je završila fakultet i sad se nezaposlena vraća u malu sredinu. To su problemi moje generacije i veselim se mogućnosti da ih problematiziramo. Snimanje počinje u rujnu, a kasnije – vidjet ćemo.

>>Matanićeva kinematografija ljubavi

>>Jedva čekam da se svi koji vole mrziti pobune protiv mog 'Zvizdana'

Ključne riječi

Komentara 99

Avatar etnaanbama
etnaanbama
08:59 30.05.2015.

Prvo trba zaboravit 41-45 ali to ne ide lako jer to je vrsta koja ne izumire još tridesetak tisuća partizana prima mirovine, e da mije živjet dugo kao oni možda zapamtim i šukununuke.

Avatar krumpirsky
krumpirsky
08:50 30.05.2015.

obično regionalno filmsko smeće, bez vezni film , ak tak vredi bumo vidli kolko je milijuna eura zaradil i dalje vredi da od premijere dalje se nebu gledalo

SN
SNV
09:08 30.05.2015.

Lazović,tako tipično zadarsko prezime,,ahaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije