Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna vijest

Preminuo redatelj Wes Craven

craven
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
31.08.2015.
u 07:17

Craven se borio s tumorom na mozgu. Redatelj je definirao horor kao filmski žanr...

Redatelj Wes Craven preminuo je u 77. godini života. Craven je definirao horor kao filmski žanr i to s uracima kao što su "Strava u ulici Brijestova" te poslije s "Vriskom".

Njegova obitelj potvrdila je tužnu vijest za Hollywood Reporter. Osim toga, na njegovu službenom profilu na društvenim mrežama je obavijest o njegovoj smrti. Craven se borio s tumorom na mozgu.

Definirao cijeli žanr

Njegova karijera doživjela je prvu ekspanziju 1972., filmom "Posljednja kuća nalijevo", no to je ništa u usporedbi s onim što je Cravena čekalo dvanaest godina poslije. Naime, 1984. stvorio je film koji je ušao u legendu. "Strava u ulici Brijestova" te Freddy Krueger postali su klasik. Treba napomenuti i "Vrisak", kojim je ponovno pomaknuo granice žanra.

Tuga u Hollywoodu

Za velikim Cravenom tuguje Hollywood. Courteney Cox napisala je da smo danas izgubili velikog čovjeka, prijatelja i mentora. Tuzi se na društvenim mrežama pridružila i Rose McGowan. Opisala ga je kao najljubaznijeg i najpametnijeg muškarca. – Molim te, reci da je ovo obrat u radnji – napisala je na Twitteru McGowan.

Bivši profesor

Na neki način, Cravena je njegovo obrazovanje pripremilo za karijeru pisca s velikom maštom. Redatelj je rođen u Clevelandu 1939. , a na Wheaton Collegeu u Illinoisu diplomirao je engleski i psihologiju. Poslije je magistrirao filozofiju i pisanje na Johns Hopkinsu , a kratko je predavao engleski. Svijet je šokirao 70-ih, s "Posljednjom kućom nalijevo" te kultnim klasikom "Brda imaju oči". U karijeri nije bilježio uspjehe isključivo na hororima, već je 1999. režirao i film "Music of the Heart", u kojoj su glumile Meryl Streep i Angela Basset.

>>"Vrisak" se vraća, ali na male ekrane!

Komentara 9

FA
Fake
08:30 31.08.2015.

Ode legenda,pokoj ti duši.Tvoje filmove,mi malo stariji nećemo nikada zaboraviti.Da ne zaboravimo uz ove gore i ''Ljeto straha'',Brda imaju oči'' 2.dio,''Shocker'',''Prokleti''.

DO
donIvo
07:25 31.08.2015.

Ode majstor u vjecna lovista....

KL
klosar
11:58 31.08.2015.

uz johna carpentera najveci otac horora. pocivao u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije