Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Janko Popović Volarić:

Društvu treba egzorcizam da se riješi mržnje i zla

Janko Popović Volarić
Foto: Promo
1/4
22.10.2016.
u 20:53

Glumac u predstavi 'Egzorcizam' igra svećenika, a privatno proživljava ljubavnu idiluu

U Istarskom narodnom kazalištu u Puli premijerno je izvedena predstava “Egzorcizam” koju je postavio redatelj Dalibor Matanić. Jednu od glavnih uloga u predstavi koju se, kako se najavljuje, dolazi gledati na vlastitu odgovornost, igra glumac Janko Popović Volarić. Otkrio je po čemu je ovaj projekt zanimljiv te što ima novo u njegovu ljubavnom životu, odnosno vezi s Tijanom Pečenčić, kolegicom iz Srbije.

– Riječ je o predstavi, ali i videu koji smo snimili, a dio je predstave, ali i budućeg filma “Egzorcizam”. Radnja se odvija u podrumu sestara Artuković, gdje likovi pokušavaju izvesti klasičan crkveni egzorcizam nad opsjednutom djevojkom Mašom.

No u tom se procesu suočavaju sa svojim mračnim tajnama, ali i mrakovima društva u kojem žive i koji onemogućuju iskrenost, ljubav i oprost, a samim time borbu sa Sotonom. Glumim svećenika koji, kao i ostali likovi, proživljava borbu sa samim sobom. Uspijevaju li u tome, možete vidjeti u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a poslije, vjerujem, i na brojnim gostovanjima – istaknuo je glumac za Story.

Na pitanje vjeruje li u mogućnost opsjednutosti demonom i egzorcizam, Janko odgovara kako vjeruje u egzorcizam u smislu metafore pročišćenja, i to ne samo od Sotone nego i od unutarnjih demona i grijeha.

– Mislim da cijelom društvu treba svojevrsni egzorcizam u smislu suočavanja sa samima sobom, mržnjom, netolerancijom, nacionalizmom, fašizmom, sebičnošću, bezobzirnošću i konformizmom koji su nas strašno zaprljali. Svatko bi morao tražiti način kako se boriti sa zlom u sebi jer tek tako ovo društvo može postati bolje – rekao je Janko.

Paralelno s predstavom, Janko s ostatkom glumačke ekipe te scenaristom i redateljem Daliborom Matanićem u Puli i Vodnjanu snima film o istoj temi. O suradnji s trenutačno ponajboljim domaćim redateljem kaže:

– Odlično se slažem s Daliborom. Moja prva filmska uloga bila je u njegovu filmu “Majka asfalta” i od tada radimo treći put. U sva tri projekta bavili smo se temama koje su mi jako interesantne i važne: nepravda, otuđenost, borba za pravdu ili pročišćenje...

Jedna od njegovih vrlina jest rad s glumcima, traženje rješenja za uloge u njima samima i s njima razgovorom, improvizacijom, probama... Za glumca je to kreativan proces. Volim način rada u kojem se unutarnji život lika dugo i pažljivo istražuje i gradi.

A Janko pažljivo gradi i odnos s Tijanom Pečenčić, glumicom iz Srbije, s kojom je u vezi više od godinu dana, a s njim se nalazi i u Puli.

– Tijana većinu vremena boravi ovdje i sudjeluje u filmskom dijelu projekta “Egzorcizam”. Puno snimamo zajedno i oduševljen sam njome kao partnericom. Ona je toliko talentirana, predana i pametna glumica da je suradnja čisti užitak. Svaki me put impresionira mogućnostima transformacije i posvećenosti zajedničkom pozivu – kaže Janko, dodajući kako im je baza tamo gdje su zajedno:

– Nije baš uvijek jednostavno, ali zato kada se nađemo u Zagrebu, Beogradu, Puli ili drugdje, čvršće smo povezani i cijenimo svoje vrijeme na poseban način. A da bi odnos na daljinu funkcionirao, najvažniji su, kaže, ljubav, povjerenje i strpljenje.

>> 'Ministarstvo ljubavi' putuje na Montreal Film Festival

Komentara 22

MA
Manolo46
22:25 22.10.2016.

– Mislim da cijelom društvu treba svojevrsni egzorcizam u smislu suočavanja sa samima sobom, mržnjom, netolerancijom, komunizmom, socijalizmom, neoliberalizmom, sebičnošću, bezobzirnošću i konformizmom. To je ono što nam treba, i što se mene tiče mogli bi krenuti s volarićima i matanićima, koji toliko mrze Hrvate da ih prikazuju kao natražnjake koji opće sa svinjama. Takvu mržnju mogu proizvesti samo komunizam i neoliberalizam, i to je sotona koju valja istjerati svim sredstvima.

AG
Agricola
22:31 22.10.2016.

Ne vidim zašto nekom treba istjerivanje nacionalizma, kad je nacionalizam najplemenitija ideologija na kugli zemaljskoj. Definicija nacionalizma je - borba za nacionalna prava. Definicija nacionalista je - borac za nacionalna prava. Prema tome potpuno je jasno da su protiv nacionalizmaa oni koji žele gušiti nacionalna prava, kao što to i čine, primjerice s Hrvatima u BiH. Nema na kuglu zemaljskoj većih zločinaca od antinacionalista, a koji se protežu od kulturnih marxista pa sve do imperijalnih zagovornika divljeg tajkunskog kapitalizma. Svima njima nacionalizam je najveći neprijatelj, jer je ispravan, jer je praktičan i pragmatičan, jer uzima u obzir činjenice i realno stanje stvari, dok komunizam i divlji kapitalizam imaju samo jednu funkciju, a to je razvlastiti narod i skupiti svu moć u rukama šačie ljudi, takozvane "elite". Pročitani ste!

BA
bakulušić
22:35 22.10.2016.

Zaista, kad čovjek sagleda koliko je mržnje i zla prosuto prema onima koji drugačije misle ( Crnoja, branitelji, Hasanbegović, Marko Perković, svećenici i Crkva u cjelini ) vidi da se ne radi samo o "nostalgiji i mentalnom komunizmu" nego je tu prisutno nešto što samo egzorcizam može riješiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije