Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oklevetao Hrvate

Uvredljiva izjava Boba Dylana o Hrvatima odvela sud u raspravu o Oluji

Bob Dylan performs on stage at the Hop Farm Festival, Paddock Wood Kent.  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
1/3
13.05.2015.
u 11:42

Francuski sud odlučuje o tužbi protiv magazina Rolling Stone u kojem je roker oklevetao Hrvate

Bob Dylan izbjegao je kazneni progon u Francuskoj zbog kontroverzne izjave o Hrvatima u intervjuu za magazin Rolling Stone, no o njegovoj izjavi da crnci mogu “osjetiti” rasista “baš kao što Židovi mogu osjetiti nacista, a Srbi Hrvata” ipak se jučer raspravljalo puna četiri sata na sudskom ročištu u Parizu, u predmetu u kojem je optužen izdavač francuskog izdanja Rolling Stonea Michel Birnbaum.

Iako je optuženik ranije najavio sudu da će pozvati Dylana kao svjedoka, to ipak nije učinio i čitavo suđenje odvija se bez umjetnika čija je izjava u osnovi samog spora. Presuda će biti izrečena 16. lipnja, odlučeno je jučer.

Odgovornost izdavača

– Zadovoljan sam jer ovo je prvi put u Francuskoj da se netko mora pravdati pred sudom zato što je uvrijedio Hrvate. To neka bude lekcija drugima – rekao nam je sinoć nakon ročišta Ivan Jurašinović, francuski odvjetnik hrvatskog porijekla koji je podnio tužbu uime Predstavničkog vijeća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske (CRICCF).

Jurašinović je jučer očekivao da će se Bob Dylan možda pojaviti kao svjedok jer je optuženi Birnbaum ranije, na pripremnom ročištu, najavio da će ga zvati kao svjedoka, no jučer se ispostavilo da ga nije pozvao. Da ga je zvao, Dylan bi se morao odazvati i objasniti što je mislio svojom izjavom, jer je neodazivanje na poziv za svjedočenje u kaznenom predmetu pred francuskim sudom također, prema riječima odvjetnika Jurašinovića, kazneno djelo. No, Dylan nije pozvan, a večer prije ročišta svirao je na koncertu u St. Louisu u SAD-u, dok večeras svira u Milwaukeeju.

Prijava protiv Boba Dylana, kojemu je pravo ime Robert A. Zimmerman, podnesena je 2013. na temelju francuskih antidiskriminacijskih zakona zbog “javne uvrede i poticanja mržnje” na račun Hrvata. U razgovoru objavljenom 2012., legendarni američki rocker je izjavio: “Ako u svojoj krvi imate (naslijeđe, op.a.) robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Židovi mogu osjetiti nacističku krv ili kao što Srbi mogu osjetiti hrvatsku krv”.

Predistraga je otvorena u prosincu 2013., a u travnju 2014. predistražni sud odlučio je da neće podići optužnicu protiv Dylana, već protiv Michela Birnbauma, izdavača magazina Rolling Stone. To je obrazloženo tvrdnjom da Dylan nije odobrio objavu intervjua u francuskom, već samo u američkom izdanju magazina, pa je iz toga zaključeno da odgovornost leži na francuskom izdavaču.

Josipović zvao Dylana

On se jučer branio tvrdnjom da je Dylan umjetnik i pjesnik te da su njegove riječi, pa i one u spornom intervjuu, jedna vrsta poezije. Njegov odvjetnik pozvao se, među ostalim, i na presudu Međunarodnog suda pravde po međusobnom tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

– Spomenuo je i zločine u II. svjetskom ratu, ali puno više su spominjali Oluju. Čak je i sutkinja pitala što Hrvati slave 5. kolovoza, pa smo morali objasniti da je to nešto opravdano, čisto, da je i Haaški sud presudio da je vojno-redarstvena akcija Oluja bila legitimna akcija – kaže odvjetnik Ivan Jurašinović. Optuženi izdavač francuskog Rolling Stonea otkrio je još jedan zanimljiv detalj: rekao je da je Ivo Josipović, dok je bio predsjednik RH, pokušao nagovoriti Boba Dylana da dođe na razgovor i da se u razgovoru s hrvatskim predsjednikom ili ispriča ili nekako drukčije izgladi spornu izjavu. Birnbaum je dodao kako je i on trebao biti pozvan na taj sastanak, ali je Dylan odbio u tome sudjelovati, pa od toga nije ništa bilo.

Hrvatska udruga u Francuskoj traži simbolično obeštećenje u visini jednog eura i važnije im je da se Dylanova izjava osudi kao uvreda i poticanje na mržnju, te da to jasno bude objavljeno u magazinu. Odvjetnik Jurašinović jučer je uoči ročišta bio znatiželjan da čuje što će tražiti tužiteljica. Francuski Hrvati samo su pokrenuli kazneni postupak, no taj postupak vodi tužiteljstvo čija je predstavnica na ročištu morala dati mišljenje o tome na koji način želi da se u ovom slučaju primijeni kazneni zakon.

– Tužiteljica je rekla da se radi o jako osjetljivom predmetu i bila je prilično umjerena. Nije jasno rekla smatra li da je počinjeno kazneno djelo. Rekla je da sud to treba odlučiti – prepričava odvjetnik Jurašinović.

Izdavač francuskog Rolling Stonea Michel Birnbaum nije jučer odgovarao na pozive i e-mail poruke novinara Večernjeg lista. Tužba francuskih Hrvata protiv Dylana i magazina Rolling Stone izazvala je veliku medijsku pažnju u Francuskoj i u svijetu, dijelom i stoga što je Dylan poznat kao borac za građanska prava i slobode, a istraga je silom francuskih zakona pokrenuta samo nekoliko dana nakon što je u Parizu primio najviše kulturno odlikovanje Francuske, Legiju časti.

>>Bob Dylan: Crnci mogu nanjušiti bijelce rasiste, kao i Srbi Hrvate

>>Bob Dylan održao koncert samo za jednog obožavatelja: Bilo je kao na ecstasyju

 

Komentara 259

Avatar Slobodni_Parketar
Slobodni_Parketar
12:01 13.05.2015.

Fascinantno da se i glavni urednik francuskog izdanja Rolling Sone-a poziva na srpske mitove o oluji. To jos jednom pokazuje da je propaganda jača i od sudske presude. Spale, opljačkaju, protjeraju, pobiju, a onda ih pobjediš i nakon toga kmečeče cijelom svijetu što smo ih pobjedili i zaustavili njihova zvjerstva pa ispadne da smo u rangu nacista jer smo pobjedili srbe u srbovanju i stvaranju velike srbije na liniji VKK. A Dylan je samo gitarist iz USA koji ocito svijet oko sebe i povjesne događaje percepira čitanjem dnevnog tiska.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:08 13.05.2015.

Ma srpska posla, tip nezna ni gdje je Hrvatska, a kamoli Srbija, potplatili ga tamo srbijanci da keže nešto u korist Srba jer ih svi znaju u Americikao koljaće , silovatelje...

GA
Gajger
12:12 13.05.2015.

Ne znam čemu čuđenje nad neznanjem Dylana i francuskih sudaca, kada imamo bivše predsjednike koji su govorili o ratu kao "konglomeratu loših politika" i koji su nebrojeno puta mantrali o užasnim hrvatskim zločinima u Oluji, što će tek onda stranci misliti o kakvim je tu divljim krvolocima riječ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije