Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predviđaju li Zlatni globusi i dobitnike Oscara?

U posljednjih 46 godina tek je 54 posto redatelja dobitnika Globusa ujedno osvojilo i Oscare

16.01.2017.
u 12:18

U Akademiji izuzetno cijene Zlatne globuse, no kažu kako oni nisu konkurencija i ne utječu na odluku o tome kome će dodijeliti Oscare

Hollywood Foreign Press Association udruga je koja okuplja oko 90 članova. Svi su oni novinari različitih neameričkih medija diljem svijeta, a prate najsjajniju industriju Južne Kalifornije i svijeta, onu globalne zabave čije je središte, dakako, Hollywood. Svake godine, ove već 74. put, dodjeljuju Zlatne globuse, nagrade za filmska i televizijska ostvarenja koja su najbolja prema njihovu mišljenju. Rekorderka po broju osvojenih Zlatnih globusa jest Meryl Streep. No kada bi se ubrojile i posebne nagrade, poput one nazvane po Cecilu B. DeMilleu za izniman doprinos industriji zabave, pa onda i nagrada Henrietta za najbolju svjetsku glumicu, tada najviše nagrada ima Barbra Streisand, dobila ih je devet.

Ne čudi podudarnost

Zlatni se globusi dodjeljuju prije Oscara pa je logično postaviti pitanje u kojoj se mjeri prema njima može prepoznati tko će dobiti Oscara, odnosno utječu li Zlatni globusi na odlučivanju o toj nagradi. Glasačko tijelo Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti broji nešto više od šest tisuća članova.

– Rekao bih da Zlatni globusi “predvide” dobitnike Oscara katkada čak i u omjeru do 90 posto! Mi, u Akademiji, izuzetno cijenimo Zlatne globuse, pozorno pratimo tko će ih dobiti. U svakom slučaju, oni nisu konkurencija i ne utječu na naše odlučivanje, ali kako je riječ o vrlo uglednoj nagradi, ne treba čuditi da se nagrade često podudaraju – rekao nam je profesor Krešimir Mikić, nedavno proglašen za najboljeg nastavnika filma u svijetu te jedini naš član ugledne Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti.

Nismo mi bili prvi koji smo se prisjetili ovakve usporedbe. I ovih dana, otkako su Zlatni globusi dodijeljeni, svakim danom raste broj članaka na tu temu. Pojedini mediji napravili su i analizu da bi ustanovili koju nagradu Zlatni globusi točno “predviđaju”. U nekim je kategorijama podudarnost gotovo frapantna. Kod nagrade za najbolju sporednu glumicu, devet od 16 dobitnica Zlatnog globusa dobilo je i Oscara.

U posljednjih je šest godina podudarnost još i viša, Oscara je dobilo pet od sedam dobitnica Zlatnog globusa. Još je jasnija predikcija oko nagrade za najbolju glavnu glumicu. Čak 15 od 16 glumica koje su odnijele Zlatni globus dobile i Oscara. Jedina godina kada se to nije dogodilo bila je 2001. kada Oscara nije dobila Sissy Spacek za The Bedroom nego ga je osvojila Halle Berry za Monster’s Ball. Situacija oko nagrade za najboljeg sporednog glumca također je prilično jasna. U 13 od posljednjih 16 godina glumac koji je osvojio Zlatni globus dobio je i Oscara. Nagrada za glavnog glumca bila je ista 12 od 16 puta.

Prošle godine, sjećamo se, Leonardo di Caprio osvojio je i Zlatni globus i Oscar za Povratnika. Jedino se 2008. godine dogodilo da ni jedan od osvajača Zlatnog globusa, a bilo je riječ o Mickeyju Rourkeu za Hrvača te Colinu Farrellu za In Bruges, nije dobio Oscara. Osvojio ga je Sean Penn za Milka.

Malo je zanimljivija situacija oko nagrade za najbolji film. Između 2000. i 2016. godine Zlatni globusi “pogodili” su tek osam od 15 puta, znači nešto više od 50 posto. Najupitnija je nagrada za najboljeg režisera – tek sedam od 15 puta Oscara je dobio režiser koji je osvojio Zlatni globus. Prošle se godine to dogodilo s Alejandrom Inarrituom za Povratnika pa je to bila dvostruka pobjeda za njega i njegova glavnog glumca Leonarda di Caprija.

Slično je i produljimo li razdoblje sve do 1970. godine kada su najbolji filmovi na Zlatnim globusima pokupili Oscare u 61 posto slučajeva, a kada pogledamo samo ovo desetljeće, tada postotak pada na tek 50 posto.

U posljednjih 46 godina tek je 54 posto redatelja koji su osvojili Zlatni globus osvojilo i Oscare, tek trećina u tekućem desetljeću. Pogledamo li dobitnike prema razdobljima, rezultati su gotovo proročanski. Svih 12 glumica i glumaca koji su osvojili Oscara u ovom desetljeću dobitnici su i Zlatnog globusa. Dakle, točnost je sto posto. U prvom desetljeću ovog stoljeća točnost za glumce bila je 60 posto, a za glumice 80 posto.

U svim ovim kategorijama olakšavajuća je okolnost za povoljniji omjer dobivanja Oscara i Zlatnih globusa činjenica da HFPA u tim kategorijama zapravo dodjeljuje po dvije nagrade filmovima, režiserima, glumicama i glumcima, jednu za dramu a drugu za mjuzikl/komediju. Oscar se u tim kategorijama dodjeljuje samo jedan. I tu postoji zanimljiva statistika. Oscara su od 1970. godine u 56 posto prilika dobivale glumice i glumci koji su osvojili Zlatne globuse za glavnu glumicu ili glumca u drami. Oni koji su Globusa osvojili u mjuziklu/komediji ponovili su to na Oscarima tek 16 puta u posljednjih 46 godina. Posljednja je glumica kojoj je to pošlo za rukom bila Jennifer Lawrence koja je Oscara osvojila 2013. godine za Silver Linings Playbook.

Kako bi sve moglo izgledati ove godine? Nema nikakve sumnje da bi moglo biti dosta podudarnosti, barem kada je riječ o jednom filmu. La La Land osvojio je čak sedam Zlatnih globusa, među kojima su i oni za najbolju glumicu i glumca. Ako isto ponove na Oscarima, Emma Stone i Ryan Gosling postat će prvi glumački par nakon Helen Hunt i Jacka Nicholsona koji su to uspjeli za Bolje ne može, ali još 1997. godine.

Ima još jedan razlog slabije “predikcije” u Oscarima za najbolje filmove u ovom desetljeću. Od 2010. godine povećan je broj nominacija za Oscara za najbolji film i to na deset, čime je praktično postalo nemoguće da svi dobitnici Zlatnog globusa zarade i nominaciju za Oscara pa da se time osigura kontinuitet dviju nagrada. No, prije Oscara dodjeljuju se i brojne strukovne nagrade koje u kombinaciji sa Zlatnim globusima mogu dati mnogo bolju predikciju u kategorijama gdje je kristalna kugla malo zamagljena.

Pogledamo li, recimo, Screen Actors Guild Awards, nagrade koje dodjeljuje cehovska udruga glumaca, vidjet ćemo da su se prošle godine njihove nagrade poklopile gotovo u svemu. Najboljom glumom općenito u filmu proglašena je ona u Spotlightu, filmu koji je osvojio Oscara. Najbolji glumac – oscarovac Leonardo di Caprio, najbolja glumica – oscarovka Brie Larson, najbolja sporedna ženska uloga – oscarovka Alicia Vikander.

Jedino gdje su podbacili jest nagrada za sporednu mušku ulogu koju ju je dobio, sasvim zasluženo, Idris Elba za Beasts of no Nation, a Oscara je dobio Mark Rylance za Bridge of Spies. Moguće je kako je i nagrada cehovske udruge režisera na kraju prošle godine utjecala na to da Alejandro Inarritu dobije Oscara za Povratnika unatoč tome što je dobar dio filma zapravo plagijat “Andreja Rubljeva” ruskog režisera Andreja Tarkovskog.

Ove godine takvih kontroverzija nema, što ne znači da ih neće biti kada se objave nominacije. No, bez obzira na takve sporne situacije, treba dobro odmjeriti sve nagrade pa onda predviđati. A očito su velike šanse da kladionice ponešto i izgube. 

Ključne riječi

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
21:09 16.01.2017.

bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije