Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 96. godini

Preminula legendarna Žuži Jelinek

žuži jelinek
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/8
23.01.2016.
u 21:53

Slavna dizajnerica i spisateljica napustila nas je u 96. godini života

Legendarna kolumnistica, dizajnerica i stilistica Žuži Jelinek preminula je u 96. godini u Zagrebu, javlja HRT

Rođena je u Budimpešti, u siromašnoj židovskoj obitelji. Majka joj je porijeklom Mađarica, a otac Hrvat. Pravo ime joj je Suzana, mađarski Žužana, što je skratila u Žuži. Prezime Jelinek zadržala je iz prvog braka, od dr. Jelineka u kojeg je bila, kako će reći, smrtno zaljubljena. Ona, iz siromašne židovske obitelji gluhonijemih roditelja koji su, tada na kraju Zagreba, u Maksimirskoj proizvodili četke, postala je prva “šnajderica” Jugoslavije.

Šivala je 17 godina za Jovanku Broz, modno je savjetovala i Tita, a kostime je krojila i svim ženama tadašnjih jugoslavenskih ministara... Zanat je dobrim dijelom naučila kod Nine Ricci u Parizu, a kratko je radila i za Coco Chanel. U Švicarskoj je provela 58 godina, u Ženevi je kupila četiri kuće, svoje modele prodavala je u Americi, Japanu...

Osim šivanjem Žuži se proslavila i kao spisateljica kolumna i romana u kojima je čitateljima često davala savjete o ljubavi i seksu temeljene na svom bogatom životnom iskustvu.Legenda hrvatske modne scene savjetovala je ženama “da si priušte svakog frajera kojeg požele jer bi se mogle kajati zbog propuštenih prilika”.   

>>Žuži Jelinek: U 92. pišem knjigu \"Živjeli muškarci\"

>>'Žena mora imati ljubavnike. A ako je tvoj muž bolji, onda ga cijeniš'

Ključne riječi

Komentara 73

MA
manaslu
21:57 23.01.2016.

Nakon 103 braka i isto toliko preljuba postala je - legendarna! Koja lakrdija....

DU
Deleted user
22:00 23.01.2016.

Ima u njezinom životu jedno mnogo važnije,značajnije i unosnije zanimanje s kojim se bavila,a nije spisateljsko ni dizajnersko.

PA
Pax
22:16 23.01.2016.

"Spisateljica"?! Ahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije