Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objava fotografija djece

Svako dijete ima pravo da ga se ostavi na miru

tamara ecclestone
Foto: Instagram
1/5
31.07.2015.
u 10:01

Treba misliti korak unaprijed i što će dijete reći na objave roditelja kad odraste

Dijete – riječ je to od koje nas obuzima zadivljujuća milina jer označava ona draga, divna, slatka i tako iskrena mala bića koja se voli duboko, visoko, daleko, široko...

No, kada u današnje prenabujalo internetsko doba objavljujemo fotografije ili snimke svoje djece na raznim profilima, zapitamo li se ikada – što time činimo svojoj djeci? Bacamo li ih u surovu suvremenu komunikacijsku mrežu nimalo ne razmišljajući i o mogućim lošim posljedicama? Hoće li nam jednog dana, kada malo odrastu, vlastita djeca zamjeriti što smo njihova mala lica, sretne osmijehe, prve korake olako izlagali očima, mislima i riječima poznatih i nepoznatih? Hoće li nam jednom biti žao? Pitanja su se aktualizirala nakon pritužbe Milana Popovića da Severina objavom fotografija njihova sina Aleksandra ugrožava dječakov razvoj, sigurnost i privatnost.

Povreda prava djeteta

Dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić kaže da, iako uvijek postoji rizik da bi netko nedobronamjeran mogao preuzeti fotografije djece koje je roditelj sam objavio na Facebooku i zlorabiti ih, sama objava fotografije djeteta nije nužno i povreda djetetovih prava. No, ističe, radi dobrobiti djece vrlo je važno odgovorno ponašanje roditelja u svakoj situaciji pa tako i pri komuniciranju putem medija i društvenih mreža.

– Preporučujemo roditeljima da zaštite djecu od nepotrebnog izlaganja u različitim medijima i da vode računa o mogućim neželjenim posljedicama. Ne samo zato što bi ih netko eventualno mogao zloupotrijebiti već i zato što su oni koji se skrbe o djetetu dužni omogućiti i poštovati pravo djeteta na privatnost. No, problematično je to što javni tiskani i elektronički mediji prenose takve sadržaje s društvenih mreža smatrajući da su roditelji s time suglasni – kazala je I. M. Klarić, dodavši da bi takvo medijsko prenošenje podataka o djetetu bez suglasnosti roditelja moglo bi biti povreda Zakona o zaštiti osobnih podataka.

– Mediji su dužni voditi računa o tome da svojim izvještavanjem ne nanesu štetu nijednom djetetu jer svako dijete ima pravo da ga se ostavi na miru, neovisno o ponašanju njegovih roditelja. Danas su vijesti objavljene na internetu dostupne širokom krugu korisnika, često su popraćene i neprimjerenim komentarima čitatelja, a sve to ostaje vidljivo još godinama, a time šteta koja je nanesena djeci postaje još veća – upozorava pravobraniteljica.

Dječja psihologinja Renata Ćorić kaže da roditelji često iz dobrih namjera, u simpatičnom smislu, žele fotke djece podijeliti s drugima, ali tada ne razmišljaju nekoliko koraka unaprijed – čemu bi dijete time moglo biti izloženo i što bi dijete o tome moglo reći kada odraste. Zato savjetuje:

Loše namjere

– Moramo razmišljati da fotografije mogu biti dostupne i nekome tko ima loše namjere pa dijete može biti izvrgnuto ružnom izazivanju i ruganju vršnjaka, ali i odraslih te time netko može ući u "djetetov prostor". Zato dobro razmislimo i pokušajmo se staviti u poziciju djeteta kako bi ono sve to moglo doživjeti i može li to imati negativne posljedice. Budimo oprezni s informacijama, podacima i fotografijama djece jer one stavljanjem na internet postaju dostupne grupi ljudi široj nego što to doista želimo.

>>Milan Popović: Sin mi živi u Big Brotheru u kojem je glavni kreator i redatelj njegova majka

>>Ecija pozira u badiću, Seve se hvali sinovim umijećem plivanja

Komentara 1

DU
Deleted user
10:16 31.07.2015.

Ista stvar je s cijepljenjem kad pojedini "pametni" roditelji sebi daju za pravo da o tome odlučuju. Biti roditelj ne znači biti gospodar života vlastitog djeteta. Biti roditelj nosi veliku odgovornost u donošenju odluka. a s obzirom da svaka bena može biti roditelj, neke stvari se moraju regulirati zakonski. Osobno nemam ništa protiv simpatičnih fotogafija tipa umazan sladoledom, ali objavljivanje gole djece na plaži ili tijekom kupanja bih najstrože zabranio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije