Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ocjenjivački sud:

Rock klasik "Stairway to Heaven" Leda Zeppelina ipak nije plagijat

led zeppelin
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
23.06.2016.
u 23:15

Osmeročlani ocjenjivački sud ocijenio je da su pjevač Robert Plant i gitarist Jimmy Page znali za Spiritovu pjesmu "Taurus", no Michael Skidmore nije uspio dokazati da su njezini elementi doista slični "Stairway to Heaven"

Ocjenjivački sud u Los Angelesu ocijenio je u četvrtak da slavna pjesma Leda Zeppelina "Stairway to Heaven" nije plagijat instrumentalne skladbe Spirita, kalifornijske skupine iz 60-ih godina.

Mitska balada Leda Zeppelina, jednog od najvećih imena u povijesti rocka, postala je prije dvije godine predmet žalbe Michaela Skidmorea, izvršitelja oporuke gitarista Spirita Randyja Californije. On je tražio milijune dolara odštete s kamatama.

 

Osmeročlani ocjenjivački sud ocijenio je da su pjevač Robert Plant i gitarist Jimmy Page znali za Spiritovu pjesmu "Taurus", no Michael Skidmore nije uspio dokazati da su njezini elementi doista slični "Stairway to Heaven", snimljene potkraj 1970. i početkom 1971., tri godine nakon objave Spiritove pjesme.

 

Randy California utopio se 1997. Prije smrti nije pokrenuo tužbu, ali je često tvrdio da mu je pjesma ukradena i da zaslužuje priznanje.

>> Led Zeppelin na sudu zbog navodnog plagijata

Komentara 1

Avatar commentator
commentator
00:59 24.06.2016.

Da je od tih spiritovaca, ova pjesma ne bi nikad bila tako poznata da je nisu olovni cepelin odsvirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije