Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manekenke u mirovini

Kristina Šalinović otvorila frizerski salon, Anita Dujić izrađuje nakit, a Lejla Filipović ima dućan

Modna linija SOPAR
Foto: Promo
1/6
27.06.2016.
u 10:00

Kristina Šalinović otvorila je frizerski salon, Helena Šopar pokrenula modnu marku, Anita Dujić izrađuje nakit, a Lejla Filipović ima dućan

Kristina, Helena, Lejla i Anita četiri su dame kojima je, osim uspješne manekenske karijere, zajedničko i to što su ‘objesile štikle o klin’ i svoju inspiraciju usmjerile u nove poslovne vode.

Snimanja samo iz gušta

Izrada nakita, trgovina odjećom, frizerski salon i vlastiti modni dizajn... Od modnog se svijeta ove umirovljene manekenke nisu u potpunosti udaljile, već su stečena znanja pretočile u drugi posao.

U centru Zagreba stiliziranje kose došlo je na novu razinu zahvaljujući ideji bivše manekenke Kristine Šalinović. Nakon što je, kako i sama kaže, u visokoj modi postigla najviše što je mogla, odlučila je zakoračiti u poduzetničke vode. Kristina je frizerske struke, za koju se odlučila iz ljubavi, pa je salon bio logičan korak. Dok se bavila modelingom, mnogo je naučila od svjetskih frizera te znanje prenijela u Fen bar. U salonu ne nude klasične frizerske usluge, već se bave stiliziranjem i njegom kose. Iako je bila vrlo traženo manekensko lice, toj se karijeri ne bi vratila. – Imam 26 godina i bitniji su mi poslovi koji će me održavati do kraja života. Napravila bih neko snimanje sebi za gušt, no kad si u mirovini, u mirovini si – ističe te domeće da su poduzetnička karijera i modeling slični jer oba posla zahtijevaju mnogo uloženog truda, a ostavljaju malo slobodnog vremena.

– Kad bih birala između manekenstva i poduzetništva, izabrala bih poduzetništvo. Jer znam da ću, kao poduzetnica, jednog dana imati slobodno vrijeme te neću ovisiti samo o poslu – zaključuje Kristina.

Druga manekenka koja je na stranu stavila manekensku karijeru jest Anita Dujić. Budući da nije uspjela pronaći nakit koji bi je zadovoljio, odlučila je izrađivati vlastiti. Nakit izrađen od sitnih komada srebra, koralja i slatkovodnih bisera nazvala je Juno, a spaja dvije suprotnosti: klasiku i trend. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu pa joj poduzetnička karijera nije strana, a to pokazuje i uspješnost njezine modne linije.

– Nakit predstavlja sreću i blagostanje, a glavna mu je poruka da određene stvari utječu na naš tok misli i tjeraju nas da budemo pozitivni – ističe Anita.

Već dvije godine modnu trgovinu vodi bivša Miss Hrvatske Lejla Filipović. Ideja o otvaranju trgovine držala ju je dugo vremena, no nikad nije bilo pravo vrijeme za to. Ipak, stvari su došle na svoje te je s vjenčanom kumom ispunila svoju želju. Iako je pretpostavila što je čeka, nije mislila da je birokracija toliko zahtjevna.

Spoj sestrinskih razlika

– Kod nas je to jako komplicirano. U samom startu puno stvari koči i smatram kako bi ljudima na početku biznisa trebalo dati više poticaja – objašnjava Lejla. Ipak, ohrabrila se i pozitivnim stavom uspjela prevladati prepreke. U svojoj romantičnoj modnoj oazi obavlja mnogo uloga, od prodavačice do direktorice, a svatko, bez obzira na stil odijevanja i dob, može pronaći nešto za sebe, bilo da je riječ o poslovnoj ili večernjoj prilici.

Da život na relaciji Hrvatska – New York – London može rezultirati i modnom kolekcijom, pokazale je Helena Šopar koja je sa sestrom Tamarom pokrenula liniju SOPAR. Od 19. je godine radila s velikim modnim imena pa je i sama odlučila krenuti u tom smjeru. U početku je radila u tišini i ljubav prema dizajnu čuvala za sebe. Ipak, nakon četiri godine, spoj mira rodne Novalje i užurbanosti New Yorka te ambicioznosti Londona ugledao je svjetlo dana. Osim oprečnosti gradova, inspiracija je bila i razlika u sestrinskim karakterima. Casual i chic Helenin stil te Tamarina elegancija i profinjenost rezultirali su nosivom kolekcijom, kao krunom desetogodišnje manekenske karijere. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije