Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD JE AKADEMIJA PODBACILA

Sedam filmova za koje ne možemo vjerovati da nikada nisu dobili Oscara

Oscari
Foto: Promo
1/7
27.02.2017.
u 22:34

Nakon što smo objavili imena deset velikih glumaca koji nikad nisu nominirani za najprestižniju filmsku nagradu, danas ćemo se prisjetiti i nekih od najboljih filmova u povijesti koji nisu osvojili ni jednog Oscara, pa čak ni one u tehničkim kategorijama.

Kada govorimo o dodjeli Oscara, možemo složiti različite liste koje spadaju u rubriku ''Vjerovali ili ne''. Nakon što smo jučer objavili imena deset velikih glumaca koji nikad nisu nominirani za najprestižniju filmsku nagradu, danas ćemo se prisjetiti i nekih od najboljih filmova u povijesti koji nisu osvojili ni jednog Oscara, pa čak ni one u tehničkim kategorijama.

7. Psi iz rezervoara (Reservoir Dogs)

Debitanstki uradak Quentina Tarantina danas je mnogima na listama nekih od najboljih ostvarenja u povijesti filma, no te je 1992. bio neovisni film za koji je malo njih čulo. Tarantino je osvojio nekoliko nagrada kritike i publike na raznim festivalima, no nije dobio ni jednu nominaciju za Oscar, a kamoli da je nagrađen. Ako već nije nominiran za najbolji film, uvjereni smo da je trebao dobiti nominaciju za najbolji scenarij, baš kao i Tim Roth za ulogu undercover policajca

6. Sedam (Se7en)

David Fincher naučio nas je na svoje mračne filmove s preokretom na kraju, a "Sedam" je klasični primjer takvog ostvarenja. Na dodjeli Oscara 1996. dobio je nominaciju za montažu, no od nagrade ništa. Potpuno je nevjerojatno da inovativna fotografija, koja je filmu dala mračnu pozadinu, nije ni nominirana, a čudno je da ni Fincher nije dobio barem nominaciju za režiju

5. Dobar, loš, zao (Il buono, il brutto, il cattivo)

Kada spomenemo vestern, sigurno će svima na pamet prvo pasti ovaj klasik Sergia Leonea, šutljivi Clint Eastwood te bezvremenska tema Ennija Morriconea. Vjerovali ili ne, nitko od njih nije niti nominiran, a kamoli da je dobio Oscara. Akademija je izgleda imala nekih problema s Leoneom jer ga nikad nisu nominirali. Čak ni za "Bilo jednom u Americi", koji je još jedan njegov klasik.

4. Psycho (Psiho)

Majstor suspensea Hitchcock nikad nije dobio Oscara iako je pet puta nominiran. Jedino su mu udijelili utješni Oscar Irving G. Thalberg 1968. godine. Za "Psycho" je imao četiri nominacije, no nije osvojio ni jednu. Osim Hitcha, za najbolju režiju bila je nominirana i Janet Leigh za sporednu žensku ulogu. Inače, te je godine apsolutni pobjednik bio Billy Wilder s filmom "Apartman".

3. Dvanaest gnjevnih ljudi (12 Angry Men)

Klasik Sidneya Lumeta iz 1957 je poput vina, što stariji – to bolji. Po mnogima je jedan od najbolje odglumljenih i napisanih filmova u povijesti kinematografije, a zanimljivo je da se radnja odvija u samo jednoj prostoriji. Nominiran je za tri Oscara – za film, režiju, i scenarij, no imao je peh jer je iste godine u konkurenciji bio i Most na rijeci Kwai, koji je pokupio čak sedam Oscara.

2. Divan život (It's A Wonderful Life)

Snimljen davne 1946., film Franka Capre zasigurno je najgledaniji božićni film svih vremena, koji se gotovo svake godine emitira i na našoj državnoj televiziji. Imao je pet nominacija i mogao je slaviti u bilo kojoj od njih, no porazio ga je Wylerov film "Najbolje godine naših života", koji je dobio čak sedam Oscara. Kad već nije mogao dobiti Oscar za film, nevjerojatno je da Akademija nije nagradila Jamesa Stewarta, nego Fredrica Marcha.

1. Iskupljenje u Shawshanku (Shawshank Redemption)

Godina je 1994., a film o običnom čovjeku Forrestu Gumpu dobio je šest Oscara. "Iskupljenje u Shawshanku" imalo je sedam nominacija, a ostalo je bez ijedne nagrade. Ni Morgan Freeman za najboljeg glumca, ni Frank Darabont za adaptirani scenarij knjige Stephena Kinga nisu dobili Oscar. No, u godinama koje su slijedile "Iskupljenje u Shawshanku" mnogima je došlo na prvo mjesto najboljih filmova svih vremena, a danas i dalje drži prvo mjesto na respektabilnoj stranici Internet movie database.

>>Ovih 10 poznatih glumaca i glumica nikad nije bilo nominirano za Oscar

Komentara 9

GV
golub Vaso
01:00 28.02.2017.

sinoć je uradak al kaide dobio Oskara

BI
bijelocrveni
09:14 28.02.2017.

Da je Clint Eastwood kojim slučajem vodio ljubav s Eli Wallachom u dobar, loš, zao, sigurno bi dobio oscara.

AL
alexije
02:05 28.02.2017.

Bravo,jureh77

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije