Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modna diskriminacija

Samo u modi žene zarađuju 75 posto više od muškaraca

gisele
Foto: Big Pictures/PIXSELL
1/8
16.11.2016.
u 08:22

Kod plaća supermodela taj je postotak i veći, a Gisele Bundchen je najplaćenija sa zaradom 30 puta većom od muškog kolege Seana O’Prya

Gisele Bundchen opet je prva na ljestvici zarade supermodela sa 30,5 mil. dolara godišnjom zaradom, dok najbolje plaćeni model svijeta Sean O’Pry jedva zaradi jedan i pol milijun. Razlika u plaćama između muškaraca i žena u svijetu i dalje je u korist muške strane u gotovo svim sektorima osim jednom – modnom. Uz to, manekenke koje koračaju pistama i pojavljuju se na naslovnicama gotovo svi mogu prepoznati i imenovati, a imena muških modela ne zna gotovo nitko.

Razlog je u potrošnji

Brojevi pokazuju da manekenke zarađuju milijune dolara više od muškaraca, osobito one koje su ubrajaju među prvih deset najbolje plaćenih na svijetu. Iako se povukla u ‘mirovinu’, 36-godišnja Gisele Bundchen opet caruje na prvom mjestu Forbesove ovogodišnje ljestvice. Na vrhu je od 2002., a 2016. zaradila je 30,5 mil. dolara i “prešišala” Adrianu Limu za nevjerojatnih 20 mil. dolara. Na trećem su mjestu Kendall Jenner i Karlie Kloss sa zaradom od po 10 mil. dolara, a milijun dolara manje zaradile su Gigi Hadid i Rosie Huntington-Whiteley. O tim iznosima muškarci mogu samo sanjati. Samo su trojica iz top 10 prešla zaradu od milijun dolara. Sean O’Pry zaradio je jedan i pol milijun, a iza njega su David Gandy sa 1,4 mil. i Simon Nessman sa 1,1 mil. dolara. Je li vam ijedno od tih imena poznato? Teško. Razlozi su tolikih razlika mnogi. Osnovni je to što je ženska modna industrija oduvijek privlačila više pozornosti od muške i tu se vrtjelo više novca.

I dok je Gisele, tvrdi Forbes, milijune zaradila zahvaljujući reklamnim ugovorima s Chanelom i Carolinom Herrerom, Sean je odradio kampanje za Giorgio Armani, H&M, Versace, Salvatore Ferragamo i Hugo Boss, ali nije joj se uspio približiti.

Nisu, međutim, samo muškarci ugrožena skupina u modnom biznisu – to su zapravo svi osim bijelih djevojaka. Naime, listu supermodela koji zarađuju milijune uglavnom čine bjelkinje, uz iznimku Portorikanke Joan Smalls, tamnopute Jasmine Tookes i Kineskinje Liu Wen.

Modne kampanje ne poštuju različitosti, 78 posto modela angažiranih ove godine u printanim oglasima u SAD-u bilo je bijelo, osam posto tamnoputo, a samo je četiri posto Azijki.

Uglavnom, muški su modeli plaćeni 75 posto manje nego ženski, tvrdi Elizabeth Rose iz britanske modne agencije Premier Models. Dok se djevojkama plaća 52 tisuće dolara za nastup na revijama, muškarci dobivaju samo 13 tisuća dolara. No ti su iznosi samo san hrvatskih manekenki. One dobivaju do 500 kuna po reviji, a za modne editorijale do tisuću kuna. Reklame su malo isplativije, ali uglavnom ih dobivaju poznata lica. Muški pak modeli po reviji dobiju do 500 kn, a za kampanje do tisuću kuna.

Nešto je ipak na strani muškaraca – vrijeme. Oni rade puno dulje od ženskih modela. Dok one u tridesetima završavaju karijere, oni tada imaju najviše posla. 

Komentara 2

Avatar toxic alien
toxic alien
13:01 16.11.2016.

Pa to je u redu... "Sestre" mogu zaradjivati vise, bez obzira sto muskarci ulazu isti napor u taj posao. Ali je zato "smrtni grijeh" placati muskarce vise..., kao na primjer u tenisu. Kladim se da nece biti nikakvih ostrih javnih istupa zbog ove brutalne diskriminacije!

Avatar KIopp
KIopp
08:41 16.11.2016.

Zaradi i ovaj njen suprug, mislim da ima ugovor na 60 mil. $

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije