Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTALI SU BEZ IČEGA

Puno nominacija, niti jedna nagrada - ovo su najveći gubitnici Oscara u povijesti

Losers
Foto: Promo
1/5
24.01.2017.
u 17:03

povijest najpoznatije filmske nagrade bilježi i one filmove koji nisu dobili ni jednu nagradu, usprkos dvocifrenom broju nominacija.

Brojne nominacije koje je ostvario film "La La Land" ne moraju značiti i kako će se film Damiena Chazellea okititi Oscarima. Dapače, povijest najpoznatije filmske nagrade bilježi i one filmove koji nisu dobili ni jednu nagradu, usprkos dvocifrenom broju nominacija. Ovo su najveći gubitnici:

Foto: Promo

Životna prekretnica (The Turning Point)
Drama iz 1977. godine koju je napisao Arthur Laurents, a režirao Herbert Ross surekorder je na prvom mjestu najvećih gubitnika s čak 11 nominacija. priča je to o DeeDee (Shirley MacLaine)koja je napustila školu baleta nakon što je ostala trudna s drugim plesačem baleta, Wayneom (Tom Skerritt). Njih dvoje su se skrasili i osnovali obitelj te vode baletni studio u predgrađu Oklahoma Cityja. S druge strane, Emma (Anne Bancroft) nije napustila školu baleta i uskoro je postala prima balerina u Američkom baletnom ansamblu (dok je bila u vezi s Michaelom koji se nalazi na čelu ansambla). Kada ansambl ponovno dođe u Oklahomu, DeeDee i Emma napokon se susreću, a njihov susret na površinu iznosi stara sjećanja koja počnu uvelike utjecati na njihovu sadašnjost.
Zanimljivo je da su i Maclaine i Bancroft nominirane za glavnu žensku ulogu. No, nisu imale šanse, jer je pobjedu odnijela Diane Keaton za ulogu u filmu "Annie Hall" Woddyja Allena. Upravo je taj film, po mnogima najbolji Allenov film, i dobio Oscar. Nominaciju u "Životnoj prekretnici" zaslužio je i ruski baletan Mihail Barišnjikov kojem je to bila prva uloga na filmu, baš kao i mladoj balerini Leslie Browne, također nominiranoj.

Foto: Promo

Boja purpura (The Color Purple)
Film Stevena Spielberga iz 1985. snimljen prema istoimenom romanu dobitniku Pulitzerove nagrade Alice Walker. Film govori o mladoj Afroamerikanki Celie i pokazuje probleme s kojima se suočavaju mlade crnkinje tijekom ranog 20. stoljeća, uključujući siromaštvo, rasizam i seksualnu diskriminaciju. Celie se mijenja dok pronalazi samopoštovanje uz pomoć dvije snažne prijateljice. Kao i "Životna prekretnica" imao je 11 nominacija i niti jednu nagradu. Bez Oscara ostao je Spielberg, ali i Whoopy Goldberg i Oprah Winfrey. Veliki pobjednik te godine bio je film "Moja Afrika". Neki kritičari su kao razlog za nedobivanje Oscara istaknuli kontroverze tijekom produkcije. Naime, bilo je dosta njih koji su negodovali jer je ozbiljnu dramu o zlostavljanim afroamerikankama režirao Spielberg, dotad najpozantiji po pustolovnim i SF filmovima.

Foto: Promo

Bande New Yorka (Gangs Of New York)
Povijesna drama Martina Scorsesea iz 2002. s Leonardom DiCapriom, Daniel Day-Lewisom i Cameron Diaz u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u sredinu devetnaestog stoljeća u zloglasni dio New Yorka zvan Five Points. Film govori o sukobu "starosjedilačkih" kriminalaca poznatih kao Know-Nothings i bandi imigranata ujedinjenih s pokretom Tammany Hall. Amsterdam Vallon (DiCaprio) je mladi Amerikanac irskih korijena koji stječe povjerenje Williama "Billa Mesara" Cuttinga (Day-Lewis), vođe starosjedilačkih bandi. Lik Cuttinga temeljen je na Billu "Mesaru" Pooleu, stvarnom lideru bande Bowery Boys, koji je pokopan na groblju Green-Wood u Brooklynu, New York. Ni Scorsese ni DiCaprio te godine nisu imali sreće, jer film nije potvrdio ni jednu od 10 nominacija. Te ih je godine zasjenio mjuzikl "Chicago".

Foto: Promo

Čovjek zvan Hrabrost (True Grit)
Vestern film snimljen 2010. godine u režiji braće Joela i Ethana Coena, imao je također deset nominacija. Predstavlja drugu po redu adaptaciju istoimenog romana Charlesa Portisa te remake popularne istoimene verzije iz 1969. godine. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Jeff Bridges, je Rooster Cogburn, jednooki teksaški rendžer specijaliziran za hvatanje i ubijanje najopasnijih odmetnika. Radnja prikazuje kako ga 15-godišnja djevojčica Mattie Ross (Hailee Steinfeld) angažira kako bi uhvatio i ubio ljude odgovorne za smrt njenog oca, i kako mu se, na njegovo veliko nezadovoljstvo, pridružuje prilikom potrage. True Grit je dobio vrlo dobre kritike i osvojio nekoliko prestižnih priznanja, a posebnu pažnju je privukla mlada Steinfeld, koja je zaradila oskarovsku nominaciju, baš kao i Bridges. No slavodobitnik te godine bio je film "Kraljev govor".

Foto: Promo

Američki varalice (American Hustle)
Priča iz 2013. smještena u zavodljivi svijet jednog od najpoznatijih skandala koji su potresli američku naciju, film "Američki varalice" priča priču o briljantnom prevarantu Irvingu Rosenfeldu (Christian Bale) koji je skupa sa svojom jednako briljantnom britanskom partnericom i ljubavnicom Sydney Prosser (Amy Adams) prisiljen raditi za divljeg rastrojenog agenta FBI-a Richieja DiMasa (Bradley Cooper). DiMaso ih oboje gura u podzemni svijet Jerseyja prepunog mafije koji je opasan koliko i zavodljiv.
David O. Russell je samo godinu prije imao još veći uspjeh za film "U dobru i zlu", za koji je Jennifer Lawrence dobila Oscar. Ona je nominirana i za ovaj film, baš kao i Cooper, Adams i Bale. No Oscara nije dobio nitko od njih. Nagrade su podijelili "12 godina ropstva", "Gravitacija" i "Dobri dileri iz Dallasa".

>>La La Land zaradio 14 nominacija za nagradu Oscar!

Komentara 1

MA
mare0801
18:52 24.01.2017.

sve filmove gledala. Životna prekretnica,osrednji,televizijski obiteljski film,za poslije ručka. Boja purpura,precjenjen "do neba". Bande N.Y.,odličan.Bill"mesar",D.D.Lewis je dobivao Oskare za manje dobre uloge.Oštećen i on i film. "Čovjek zvan hrabrost",masu bolji od "Kraljeva govora".Oštećen. "Američki varalice",odličan,bolji od "12 godina ropstva",i pogotovo"Gravitacije".oštećen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije