Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ema i Andrea

Plešu po deset sati na dan, večeru preskaču, a i seks im je trening

25.08.2015., Zagreb - Andrea Solomun i Ema Jankovic u plesnom studiu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/18
17.09.2015.
u 22:00

Imaju svoju plesnu kompaniju, a predstave plasiraju i izvan Lijepe Naše

Aktualni broj magazina Dance Mogul posvećen je hrvatskoj plesnoj sceni. Odabrali smo plesače raznih stilova kojima je zajedničko da su zaista kvalitetni, a cilj nam je potaknuti mlade na ples, komentirao je direktor časopisa Anthony Harris.

Naslovnica američkog plesnog magazina Dance Mogul za Andreu Solomun i Emu Janković šlag je na torti plesačke karijere koju su brusile u New Yorku, Londonu i, naravno, u Zagrebu u kojem ovog vikenda na Europskom trgu možete pogledati njihovu predstavu "Prison of Decision", koja je označila početak njihove zajedničke plesne igre u kojoj djeluju pod imenom Dance Company &M. Predstava je izrasla iz kratkog videa koji su snimile u veljači 2014., a ideju su razradile putem Skypea.

Kratak vijek trajanja

– Komunicirale smo putem interneta te tako razvile detalje i dramaturgiju jer je jedna bila u Londonu, a druga u Zagrebu. Fizički dio predstave napravile smo u desetak dana. Vrlo smo efikasne i ne volimo gubiti vrijeme, tako da se jako brzo krećemo, brzo mislimo i brzo funkcioniramo. Jer, nismo normalne, kažu kroz smijeh. Do suradnje s Dance Mogulom došlo je zbog jedne Andreine fotografije koju je urednik magazina vidio na Facebooku, a kad su stupili u kontakt, otkrila im se hrvatska plesna scena koju na naslovnici predstavljaju upravo Andrea i Ema, no cijeli je broj posvećen domaćim plesačima. Bio nam je to povod da djevojke upitamo što to uopće znači baviti se (suvremenim) plesom u Hrvatskoj.

Ples nije nimalo zahvalna profesija. Povlači za sobom kratak vijek trajanja, mnogo odricanja, puno rada, besplatnog (smijeh), povremene ozljede, specifičan životni stil i vrlo nesiguran život. U Hrvatskoj je to još teže jer je kod nas, u odnosu na inozemstvo, manje poslova, manje audicija... Vrlo često ovisite isključivo o sebi i o samostalnom kreiranju posla – kažu Andrea i Ema koje dnevno treniraju i po deset sati, od baleta, joge i suvremenog plesa pa do trčanja i teretane.

– Dan završavamo tupim blejanjem u plafon uz povremeno nadoknađivanje administrativnih zadataka – kažu nam plesačice, a na pitanje je li im i seks jedan oblik treninga, kratko i jasno kažu: – Da!

Vode računa o tome da im je prehrana lagana jer, duhovito domeću: – Treninzi se provlače kroz cijeli dan, a ne želimo ga završiti povraćajući u školjku. Doručci su im većinom voćni, obogaćeni žitaricama i jogurtom pa ih često prozivaju da jedu hranu za ptice. Ručak je kombinacija salate i mesa ili ribe ili nekakav rižoto. Male grijehe ipak si dopuštaju pod egidom "što je život bez grijeha", a na pitanje može li se kod nas uopće živjeti od plesa, kažu: – Ples općenito nije isplativa branša, ali nitko u ples ne ulazi zbog isplativosti. Danas se rijetko naiđe na dugogodišnje angažmane, većinom je riječ o kratkoročnim projektima, što je dobro zbog raznolikosti, ali loše zbog financijske sigurnosti.

Dečki, šaljite im mailove

To konkretno znači da se ne pita za radne i neradne dane te da jedna osoba obavlja više poslova. Mi smo si i PR, i treneri, i tajnice, i organizatori, i direktori itd. Što god treba u danom trenutku. Zato rade i kao plesne pedagoginje u Andreinu studiju Andreina soba, a često nastupaju i u glazbenim videospotovima poznatih estradnjaka pa smo ih tako gledali u spotovima Teške industrije, grupe Bang Bang... Trenutačno surađuju s koreografom iz Australije Lewisom Majorom na duetu kojem će premijera biti u Londonu u studenom, a rade i na postprodukciji, odnosno plasiranju u inozemstvo svojih autorskih predstava „Prison of Decision" i „Oh Sweet Something".

Ima li u natrpanom rasporedu mjesta za ljubav? – Ima – kažu djevojke. – Nažalost, s obzirom na naš putujući posao i dvokratno radno vrijeme, a i naše ambicije, teško je pronaći osobu koja to može podnijeti. Šaljite ponude na mail!

>>Predstava koju jednostavno ne smijete propustiti

>>Balerina i plesačica suvremenog plesa u atraktivnom plesnom videu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije