Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ako se obuku provokativno'

Pjevačica šokirala izjavom: I žene su krive kad ih siluju

Chrissie Hynde
Foto: Ian West/Press Association/PIXSELL
31.08.2015.
u 13:28

– Ako hodam uokolo u donjem rublju i pijana sam, čija to krivnja može biti? – rekla je ova rock zvijezda i izazvala burne reakcije

Pjevačica Pretendersa Chrissie Hynde šokirala je svojom izjavom da su žene koje su silovane same krive za to ako su bile provokativno obučene. – Ako šetam, pristojno sam obučena i držim se svog posla, a netko me napadne, onda je njegova krivica. No, ako sam napadna, sve izbacim i provokativna sam, onda mamim nekoga tko je već mentalno neuravnotežen. Nemojte to raditi! – izjavila je u intervjuu za Sunday Times 63-godišnja Hynde koja je i sama bila žrtva silovanja.

Rekla je da preuzima potpunu odgovornost za to što su je napali u Ohiju dok je imala 21 godinu i dodala je kako žene ne bi trebale nositi visoke pete da bi mogle pobjeći.

– Ako hodam uokolo u donjem rublju i pijana sam, čija to krivnja može biti? – rekla je ova rock zvijezda u intervjuu koji je dala u povodu izlaska autobiografije pod nazivom ''Reckless: My Life as a Pretender”'. U autobiografiji Hynde opisuje kako ju je napala bajkerska banda koja joj je obećala da će je odvesti na tulum, a na kraju su je doveli u neku napuštenu kuću, prenosi BBC. – Tehnički gledano, odnosno kako god želite gledati na to, sve je moja krivnja i preuzimam potpunu odgovornost – rekla je pjevačica i istaknula kako je u tom razdoblju konzumirala drogu.

– Ne mislim da sam rekla išta kontroverzno, zar ne? – dodala je. No, njezine izjave izazvale su burne reakcije, među kojima je bila i ona iz udruge za podršku žrtvama, iz koje su istaknuli da žrtve nikada ne bi trebale kriviti sebe.

– Žrtve seksualnog nasilja nikada ne bi trebale misliti da su one krive za zločin koji im se dogodio, bez obzira na okolnosti ili faktore zbog kojih su bile ranjivije – izjavila je voditeljica udruge Victim Support Lucy Hastings. Takvi su bili i komentari po društvenim mrežama.

Chrissie Hynde uništila je svoju feminističku ostavštinu jednom neukom i groznom izjavom – napisao je jedan tviteraš. – Problem kod silovatelja jest da su oni silovatelji. Njih nije briga što žrtva ima na sebi, njihov je nagon da siluju. Oni su silovatelji, Chrissie Hynde – napisala joj je druga tviterašica.

Ipak, stručnjaci za Independent ističu da je ovakvo stajalište koje ima Hynde zapravo jednostavno psihološko ponašanje koje pomaže žrtvama da misle da mogu spriječiti eventualne buduće napade.

>> Solo debi “ženskog Keitha Richardsa” nakon 35 godina

>> Nas 35 silovao je komičar Bill Cosby

Komentara 25

RE
reborn
13:49 31.08.2015.

Odakle novinaru tumačenje njezinih riječi da su žene za silovanje "same krive za to ako su bile provokativno obučene". Ja bih prije te riječi protumačio da dio krivice/neodgovornosti snose i te žene. Naravno, time se krivica silovatelja ni na koji način ne umanjuje i zaslužuje svu puninu kazne propisane zakonom, ali i dalje - "ako je netko mentalno neuravnotežen ne mamite ga".

MN
ma_nemoj
13:51 31.08.2015.

Odjećom šaljemo poruku o tome što mislimo o sebi. Okolina pošalje poruku o tome što misli o nama u toj našoj odjeći. Nažalost, ispadne koji put da nam se ne sviđa što je dva plus dva četiri.

Avatar MENSA
MENSA
14:50 31.08.2015.

Skidam kapu do poda ovoj sjajnoj pjevačici koja je vrlo jasno i "jezgrovito" objasnila kako stoje "stvari" sa silovanjem žena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije