Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET OSCARIMA

Ovih 10 poznatih glumaca i glumica nikad nije bilo nominirano za Oscar

scarlett johansson
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/11
26.02.2017.
u 07:18

Imaju puno nagrada među kojima su i Zlatni globusi, no nikad nisu bili nominirani za najprestižniju filmsku nagradu. Akademija je nekad stvarno nepravedna...

Samo je pet glumaca i glumica u povijesti Oscara nominirano više od 10 puta. Listu predvodi neuništiva Meryl Streep, koja je ove godine za ulogu u filmu "Florence Foster Jenkins" nominirana 20. put. Katharine Hepburn i Jack Nicholson imaju 12 nominacija, a Bette Davis i Laurence Olivier po 10. No, u povijesti filma bilo je puno vrhunskih glumaca koji nisu nominirani niti jednom, iako su ostvarili nekoliko odličnih uloga. Ovo je 10 najboljih glumaca po našem izboru:

10. Isabella Rossellini

Foto: Promo

Isabella je od rođenja bila involivirana u film, budući da je dijete jednog od najpoznatijih parova u svijetu filma - Roberta Rosellinija i Ingrid Bergmann. Mama joj ima tri Oscara i sedam nominacija ukupno, dok je tata nominiran jednom, i to za scenarij. Isabella je prvo bila model, a na velikom platnu je debitirala 1986. u "Plavom baršunu" Davida Lyncha, i već je tada trebala biti nominirana. Zapažene uloge imala je i Zemeckisovom "Smrt joj dobro pristaje" 1992. i u "Licu straha" Petera Weira 1993. Mnogi su joj i lani predviđali nominaciju za sporednu ulogu u filmu"Joy", no Isabella još čeka potvrdu svoje uspješne karijere

9. Gael Garcia Bernal

Foto: Press Association/PIXSELL

Meksikanac je uz Antonia Banderas i Javiera Bardema, vjerojatno najpoznatiji glumac španjolskog govornog područja. I dok je Bardem osvojio Oscara za ulogu u filmu "Nema zemlje za starce", te ima još dvije nominacije, Bernala još uvijek ne prepoznaje Akademija. Prije svega tu je debitantska uloga 2000. u filmu "Pasja ljubav", koju je režirao Alejandro G. Iñárritu, zatim meksički film "I tvoju mamu također" iz 2001. Ipak, najčudnije je da nije nominiran za ulogu u Almodovarovom "Lošem odgoju", za koji je dobio pregršt nagrada.

8. Alan Rickman

Foto: REUTERS

Legendarni britanski glumac napustio nas je lani, a iako su svi hvalili njegov rad, niti jednom nije nagrađen Oscarom. Već je njegov Gruber iz filma "Umri muški" trebao mu donijeti nominaciju za sporednu ulogu, a vjerojatno i Šerif od Nottinghama u Robinu Hoodu 1991. Pamtimo ga i po sporednim ulogama u "Razumu i osjećajima" i "Michaelu Collinsu". Za oba ga ja filma nominirala britanska Akademija, ali ne i američka.

7. Steve Buscemi

Foto: Press Association/PIXSELL

Nevjerojatan je podatak da čovjek koji je ostvario više od 100 uloga u poznatim filmovima, te je bio omiljeni glumac mnogih nezavisnih redatelja, nema ni jednu nominaciju. Nagrađen je Zlatnim globusom za seriju carstvo poroka, no puno prije toga oduševljevao nas je u filmovima "Psi iz rezervoara" Quentina Tarantina i "Fargo" braće Coen, no vjerojatno je najbolju ulogu ostvario u "Svijetu duhova", filmu Terrya Zwigoffa iz 2001. Uloga jezivog ali i tragičnog Seymoura donijela mu je nominaciju za Zlatni globus, no izbjegla mu je i nominacija za Oscar.

6. Scarlett Johansson

Foto: Reuters/PIXSELL

Jedna od najcjenjenijih glumica današnjice ima četiri nominacije za Zlatne globuse, i niti jednu za Oscar. Zanimljiva je njena trnasformacija iz dječje glumice do seks simbola, a eksplodirala je 2004., kada je iste godine imala dvije globusovske nominacije - u "Djevojci s bisernom naušnicom", te "Izgubljeni u prijevodu" Sophie Coppole. Mnogima je bilo čudno kako joj ta uloga nije donijela i nominaciju za Oscar, baš kao i uloga u "Priči o Bobbyju Longu" i "Završnom udarcu" Woddyja Allena. No, najzanimljivije je bilo prije dvije godine, kad su joj mnogi predviđali nominaciju za film "Ona" Spikea Jonzea u kojem je igrala samo glasom, ali ne i stasom.

5. Kurt Russell

Foto: Press Association/PIXSELL

Vjerovali ili ne, Russell je počeo glumiti još 1962., no zavoljeli smo ga kao Snakea Pliskena u "Bijegu iz New Yorka" 1981. godine. Ima samu jednu nominaciju za Zlatni globus, i to za "Silkwood" 1983. Tu je još i odlična uloga u Carpenterovom "Stvoru" 1982., pa "Tango i Cash" 1989. a najviše žalimo jer nije nominiran za uloge u Tarantinovim filmovima "Otporan na smrt" i "Mrska osmorka".

4. Jim Carrey

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Čini se da Carreya i dalje muči prokletstvo komedija, po kojima je bio poznat na početku svoje karijere. No, on je i u komedijama ostvario niz zapaženih ulogama, a u dramama je tek pokazao koliko je dobar glumac. Ima čak šest nominacija i dva osvojena Zlatna globusa, no niti jednu Oskarovsku nominaciju. "Maska" i "Lažljivac" su komedije za koje je nominiran za Zlatni globus, no eksplodirao je u "Trumanovom showu", za koji je i nagrađen 1999., baš kao i za "Čovjeka na Mjesecu" 2000. Godinu dana poslije bio je maestralan u "Kako je Grinch ukrao Božić", a vjerojatno najbolju ulogu ostvario je 2005. u "Vječnom sjaju nepobjedivog uma". Ipak, ni ta uloga nije bila dovoljno dobra Akademiji.

3. Mia Farrow

Foto: Francesco Guidicini/NI Syndication/PIXSELL

Iako je najpoznatiji po humanitarnom radu i karijeri dugoj više od 50 godina, Mia je bila i odlična glumica, i zaista je nevjerojatan podatak da nikad nije bila nominirana za Oscara. Čak je devet puta nominirana za Zlatni globus, a zanimljivo je da ga je dobila samo jednom, i to 1965. kao "nadolazeća zvijezda". Zasigurno je trebala dobiti i nominaciju za Oscar i to prvenstveno za "Rosemarynu bebu", a onda i za brojne filmove svoh bivšeg supruga Woodyja Allena. Spomenimo samo "Alice", "Purpurnu ružu Kaira" i "Broadwayski Danny Rose".

2. Marilyn Monroe

Foto: screenshot/youtube/ilustracija

Vjerojatno niti jedna glumica danas ne može se mjeriti sa slavom koju je 50-ih i 60-ih imala Marilyn Monroe. Osvojila je Zlatni globus za "Neki to vole vruće", no oskarovsku nominaciju nije dobila. Tu si i filmovi poput "Muškarci više vole plavuše" i "Sedam godina vjernosti", pa i "Autobusna stanica", koji su redom bili hitovi, no imali su sitnu "grešku". Akademija je tada rijetko nagrađivala uloge u komedijama.

1. Donald Sutherland

Foto: Reuters/PIXSELL

Najveća nepravda učinjena je jednom od najvećih glumaca svih vremena, koji je glumio u više od 200 filmova i TV serija. Sutherland je imao i jedan od najprepoznatljivijih glasova, ali i cijeli spektar raznovrsnih uloga - "Dvanaestorica žigosanih", "MASH", "Zlato za odvažne", "Invazija tjelokradica", a po nama je najbolje uloge ostvario u filmu "Ne okreći se" Nicolasa Roega i JFK Olivera Stonea. Njegov Misteriozni čovjek ovom remek-djelu dao je filmu potpuno novi smjer. Postoji li neki razlog zašto je Akademija uporno zaobilazila Sutherlanda? Možda je problem u tome što nije Amerikanac nego Kanađanin.

Osim našeg izbora tu je i cijeli niz glumaca koji također nikad nisu bili nominirani. Spomenimo samo neke - Richard Gere, John Cusack, Alfred Molina, Kevin Bacon, Paul Dano, Steve Martin, Dennis Quaid, Peter Sarsgaard, Ving Rhames, Jeff Goldblum, John Goodman,Klaus Kinski, Hugh Grant, Martin Sheen, Shelley Duvall, Thandie Newton, Brigitte Bardot, Anna Karina, Kate Beckinsale...

>>Ovo je 10 najboljih erotskih trilera u povijesti filma

Komentara 5

GV
golub Vaso
09:43 26.02.2017.

Carrey je trebao dobiti za Truman Show, tako da je bio pravi čovjek za dodjelu tek počasnog Oscara Blake Edwardsu. Slična priča.

Avatar Zloćo Mlađi
Zloćo Mlađi
19:06 26.02.2017.

Scarlett Johansson ima ono nešto što privlači muškarca a oskar više manje.

HA
hacker
11:58 26.02.2017.

Koga briga za Oscare, nisam ga ni ja dobio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije