Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čarolija na mjesečini

Novi film Woodyja Allena: Zaključak istraživanja spiritualnog – ljubav je jedini istinski misterij

woody
Foto: Promo
1/6
21.09.2014.
u 10:00

Dvije su vrste ljudi. Jedni su skeptični prema svemu neobjašnjivom, a drugi su otvoreni. Jedni su neprijatelji iracionalnog, a drugi misterijima dopuštaju da budu to što jesu – misteriji. A najveći od svih jest misterij – zaljubljivanja. Dogodi se nenadano i neobjašnjivo je zašto nas netko toliko privuče. To je baš poput prave magije, tvrdi Woody Allen razotkrivajući o čemu je riječ u njegovu novom filmu “Čarolija na mjesečini”, koji 25. rujna dolazi u domaća kina. Radnjom se vraća u Europu, točnije romansirane Englesku i Francusku 20-ih godina prošlog stoljeća, u kojima su spiritualizam i duhovne seanse bili iznimno na cijeni. Da ocrtamo koliko, valja spomenuti da ih je jako seriozno uzimao čak i veliki Arthur Conan Doyle. Uglavnom, glavni lik nove Allenove fikcije cinični je i arogantni opsjenar Stanley (Colin Firth), koji je život posvetio razotkrivanju lažnih spiritualista. Jedna u nizu koju bi trebao raskrinkati je Sophie (Emma Stone). No, što više vremena provodi s njom, počinje se topiti njegov britanski racionalizam i on postaje uvjeren da ona doista komunicira s mrtvima. Dakle, čitajući između redaka – ludo se u nju zaljubljuje jer samo zaljubljen čovjek slijepo vjeruje.

Čini se kao da smo “jučer” gledali Allenov “Jasmine French”. No, oskarovac kojem je mirovina stran pojam i dalje se drži formule “svake godine jedan film”. Vratio nam se i to strelovito brzo još jednim uratkom kao stvorenim za nedjeljnu razbibrigu. Scene vrište vizualnom romantikom po čemu se na prvu nikako ne može naslutiti da fotografiju potpisuje Darius Khondji, odgovoran za mračnjačku auru kultnog krimića “Sedam”.

– Željeli smo snimiti sretan, lagan i prozračan film. Na setu je bila ugodna atmosfera – tvrdi Khondji, a glumica Emma Stone o redatelju dodaje:

– Woody je bio susretljiv i ljubazan. Suradnja s njim bila mi je jedna od najugodnijih u karijeri.

Dakle, uspjeli su postići veselje koje opisuju. Vintage automobili osvajaju elegancijom, glumci su maestralni, ljubavna priča između muškarca i 30 godina mlađe djevojke znalački je umotana u suvremenost... Ipak, iako se tematikom vratio magiji koja krasi njegove najbolje filmove, a zanimala ga je i dok je kao dječak pred susjedima izvodio trikove, u filmu nedostaje drskih intelektualnih uboda. Oni se od Allena očekuju, po njima je postao jedinstven i njima vrve njegovi prijašnji hitovi poput filma “Banane”, “Povampireni Miles”, “Annie Hall”...

“Čarolija na mjesečini” u svakom je svojem segmentu nalik na Woodyjev film iz 2011. “Ponoć u Parizu”, koji obiluje fantastičnom filmskom fotografijom i romantičnim kostimima, tvrdi kritika. Ipak, najbolje je pogledati ga i zaključiti sam jesmo li Allenovu opsesiju magijom, ljubavlju i 20-im godinama prošlog stoljeća vidjeli već previše puta ili će nas opet dobiti “na trik”. U svakom slučaju, preporuka je obvezno pogledati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije