Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razočaran

Lupino: Ako me ovako nastave tretirati u Hrvatskoj, vratit ću se u SAD

lupino
Foto: Jadranka Jureško-Kero
1/3
12.02.2014.
u 17:55

Umjetnik izdaje knjigu, završava dokumentarni film i veseli se izlaganju nove skulpture u Miamiju...

– Jako sam razočaran hrvatskim kulturnim institucijama, načinom kako se politika odnosi prema kulturi i našoj nacionalnoj kulturnoj baštini. Svojim umjetničkim radom tijekom gotovo tri i pol desetljeća u Americi i Hrvatskoj ostavio sam značajni trag i na to me podsjeti svaki dolazak u New York gdje me poštuju, razumiju i traže moje radove. Od fotografije, slikarstva do skulptura. Nastavi li se ignoriranje službene kulturne politike prema mome umjetničkom izričaju, pokupit ću sve svoje radove, bogatu arhivu i vratiti se u Ameriku. Bolna je ta hrvatska korupcija, nepotizam i nekompentencija koja uništava sve pozitivno i originalno u kulturi.

'Kralj noći'

Tm je riječima proslavljeni hrvatski fotograf Stephan Lupino koji boravi u New Yorku zbog dogovora o izložbama svojih skulptura i drugih radova, otkrio za Večernji list novu životnu dilemu, promišljanja o mjestu i državi u kojoj će nastaviti razvijati umjetničke inspiracije, procjenjujući da u Hrvatskoj  ima sve manje nade za pozitivne trendove .
Šetajući Manhattnom kojeg je osamdesetih godina prošlog stoljeća osvojio originalnim stilom fotografiranja, Lupino se prisjetio epiteta koje su mu dodijelili novinari i poznate osobe s kojima je radio.

– Bio sam "kralj noći", "seks simbol Down Towna", ali mislio sam da je to vrijeme završeno sve dok mi u Hrvatsku nedavno nije stigla knjiga o legendarnom newyorškom noćnom klubu Area, urnebesnom nasljedniku Kluba 54, s mojim brojnim fotografijama. Naravno da sam ponosan i zadovoljan jer o meni opet piše u američkom i talijanskom Vogueu gdje se dive i mojim djelima na platnu i skulpturama koje će, vidjet ćete, upravo kao moje fotografije osvojiti Ameriku.

Lupino je u New Yorku dogovorio i završne detalje oko knjige u kojoj će se predstaviti njegov bogat umjetnički rad, a otkriva nam da je pri kraju i dokumentarni film o brončanim skulpturama žena i ljubavnim parovima koje je na proljeće izlagao u galeriji "Ralph Pucci" na Manhattanu.

– Radio sam noćima, danima, sav sam se posvetio samo tome i završio sam četiri metra visoku skulpturu "Fire Lowers" koja će uskoro biti izložena u Mijamiju. Nakon fotografija i slikarstva, umjetnički pravac nazvan "lupinizam" ide dalje kroz skulpture i opet se vrata međunarodne kulturne scene otvaraju za mene. Kad volite žene, onda nema kraja inspiracijama u radu i uspjesima, optimističan je Lupino.

Oduvijek su me inspirirala ljudska tijela

Pokazuje nam članak koji je o njemu objavio pariški magazin L'Oeil la photographie predstavljajući ga kao fotografa, a trideset godina kasnije i kao uspješnog slikara i kipara. Lupino tvrdi da New York danas nema onu energiju koja je prštila osamdesetih, da je umjetnost previše komercijalizirana, a umjetnici bez velikih ideja.
– Portreti svjetskih umjetnika iz svih područja koje sam radio u noćnom klubu Area i danas su popularni  i traženi pa su neki od njih, poput glasovite fotografija leđa Afroamerikanca, predstavljeni na grupnoj izložbi u poznatoj bečkoj galeriji "Wolfrum".

– Tamo sam u društvu genija umjetničke fotografije poput Aarona Siskinda, Jana Saudeka, Ansela Adamsa, Billa Cunninghama i drugih.Oduvijek su me inspirirala ljudska tijela i sad fotografiju zamjenjujem skulpturom, ali fotografija me i dalje promovira po svijetu. Moji su radovi iz 1987.godine u muzeju "Musee des Arts Decoratifs" u Parizu, a na jesen ću izlagati u galeriji  Barbara Čeferin u Ljubljani. Zaista je vrijeme da se to dogodi i u Zagrebu, komentirao je Lupino šetajući Hudson ulicom na Manhattanu gdje je osamdesetih bio klub Area i najavljujući da će u tom dijelu New Yorka jednog dana biti postavljene njegove skulpture. Lupino sve što zamisli i ostvari!

Ključne riječi

Komentara 20

NB
Navrnuti Bracanin
19:59 12.02.2014.

Ako Lupino napusti Hrvatsku i ode u Ameriku bit će proglašena trodnevna žalost. Žalit ćemo Amere kojima odlazi. Pa šta si sve neškolovane spodobe utvaraju???

BR
Brandfackel2
18:54 12.02.2014.

Ja, ja i samo ja... Trebao je glasiti naslov ovog članka. Lupino da si za šta bio nebi se iz Amerike niti vratio. Iz dijaspore se prije penzije vraćaju samo protuhe i lupeži koji shvate da se ovdje ne možeože nabrzaka obogatiti pa lagodan život ostvaruju u Hrvatskoj nauštrb hrvatske sirotinje.

MA
marlboro69
21:06 12.02.2014.

Odakle ovaj sad ispade? Zbog čega na kraju članka ne piše sponzorirani članak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije