Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bili smo na snimanju filma "The Lake" scenarista Luca Bessona

Francuzi se zaljubili u sve ono oronulo i loše što u Karlovcu baš i ne vole

nimanja. Pho
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/8
30.06.2015.
u 13:12


Tjedan dana pucnjave, jurcanja po gradu i glavna glumica koja je udomila psića

Zrak je proparao zvuk rafala i u trenu je nastao kaos. Pucalo se sa svih strana, a američki specijalci jurnuli su obalom Kupe, uskočili u čamac pa nestali s vatrenog poprišta. Odjeknula je snažna eksplozija i razorila dio gradine iz koje su tik prije nego što se sve urušilo izašli specijalci... Tko ne zna da je ovo tek detalj sa snimanja filma "The Lake" slavnog Luca Bessona, s pravom bi mu se sledila krv u žilama od straha.

– Kao na filmu – sa smiješkom su komentirali građani koji su se proteklih dana tiskali oko crveno-bijelih traka oko filmskog seta na obali Kupe u središtu Karlovca.

Najskuplji film u Hrvatskoj

I veliki i mali naguravali su se da vide kako se snima film čije je snimanje "teško" 40 milijuna dolara. Pet do šest minuta filma nastat će na obali Kupe, a riječ je o najskupljem filmu snimanom u Hrvatskoj.

– Baš me zanima hoće li se karlovački kadrovi prepoznati ili će sve tako upakirati da nećemo skužiti ništa – kazao nam je jedan od promatrača. Drugi se pak pitao o čemu se tu zapravo radi. "Da znam tko tu koga napada i zašto", kazao je uz osmijeh pa smo mu objasnili da je riječ o akcijskom trileru u kojem skupina elitnih američkih marinaca u trenutku dok bjesni rat u Bosni dobiva zadatak riješiti dugo skrivanu tajnu, koju pak pronalaze na dnu jezera, a film scenaristički potpisuje L. Besson.

– A tako! Fora, u gradu se nešto događa, "muving" je – kažu nam Karlovčani pogleda usmjerenog prema obali, ne bi li vidjeli neko poznato glumačko lice. Američke marince glume, naime, oskarovac J. K. Simmons, poznat iz serije Oz, a tu su i Charlie Bewley, Diarmaid Murtagh i brojni drugi. Glavna je pak uloga pripala nizozemskoj glumici Sylviji Hoeks kojoj će Hrvatska ostati u lijepom sjećanju i zbog psića kojeg je na karlovačkom setu udomila.

– Netko je na setu ostavio tri štenca i Sylvija se odmah angažirala oko njih. Jednog je zadržala za sebe i ponijet će ga kući kad završi snimanje – rekao nam je šef tehničke službe i dodao:

– Nadam se da ljudi imaju razumijevanja što smo u nekim trenucima morali zatvoriti čitav dio grada za promet. Iako Karlovac i okolicu nisu stigli razgledati, i ono malo što su vidjeli oduševilo ih je.

– Prekrasan je ovaj dio grada, kao stvoren za snimanje filmova, sviđa nam se izgled zgrada, praktički nismo morali puno dorađivati – nastavio je šef tehnike pa karlovačkim obrtnicima objasnio što sve moraju dograditi u unutrašnjosti derutnog hotela Central na Zvijezdi koji je "glumio" lokalnu birtiju u kojoj su dva Karlovčanina statirala kao lokalni šerifi.

Neuređeni vojni objekti, oronuli hotel Central... opet su se pokazali odličnim kulisama za snimanje ratnog filma, a sve što već desetljeće privlači filmske ekipe u Karlovac, gdje je i Richard Gere snimao film o ratnom izvjestitelju u Bosni, što Karlovčani smatraju pogubnim i lošim, ovoga je puta oduševilo i Bessona i redatelja filma Stevea Quaylea.

Domaća hrana za goste

Nije Karlovčanima bila rijetkost na ulicama grada ovih dana vidjeti i vojnike naoružane do zuba ili ljude u raznim vojnim odorama kako sjede na kavi u kafićima u pauzi snimanja i razgovaraju na francuskom i engleskom jeziku. Nikome nije previše smetalo ni što je filmska ekipa od oko 200 ljudi, s gotovo stotinu kamiona i kombija, od zaštitarskih službi, do velikih kuhinja na kotačima, zauzela najveće parkiralište pokraj Kupe, kod robne kuće.... Glavno da se nešto u gradu događa, kimaju glavom.

– Angažirani smo za pripremanje obroka za filmsku ekipu i putujemo s njima po lokacijama snimanja. Pripremamo im domaću, hrvatsku hranu, od ribe, piletine, kotleta do drugih jela i sve im je odlično. Često nam znaju reći da je jelo prefino – kažu nam iz tvrtke "Tete kuhaju" iz Zagreba.

Filmska ekipa danas se pakira i kreće u Lokve, a zatim će u Zagreb gdje se nastavlja snimanje. A kako će sve što su snimili izgledati, u Karlovcu se nestrpljivo iščekuje do srpnja iduće godine za kada je najavljeno da će film doći u kina.

>>Živahno na filmskom setu za film Luca Bessona u Karlovcu

>>Karlovčani statisti u filmu 'teškom' 40 milijuna dolara

Komentara 2

FI
fing
23:27 30.06.2015.

Samo tako naprijed, donijet će to reklame za turizam i još boljih filmova u hrv.

OK
okus
13:39 01.07.2015.

Oni vole shabby chic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije