Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sasvim slučajno

Kako je Luka Nižetić osmislio komišku inačicu koktela Cuba libre?

Luka Nižetić
Foto: Promo
1/3
29.07.2014.
u 10:35

– Volim eksperimentirati i osmišljavati nove koktele. Kad sam probao Spezi, odmah samo dobio ideju kako od njega napraviti ljetni „must have“ kokte l– rekao je Nižetić

– Jedan od najpoznatijih koktela – Cuba libre – dobio je svoju komišku inačicu sa Spezijem.

Kuba je inače poznata kao domovina osvježavajućih koktela, no malo ljudi zna kako je uopće nastalo ovo, danas omiljeno piće u cijelom svijetu.

Za vrijeme američko-kubanskog rata početkom 20. stoljeća, američki vojnici su se okupili u jednom havanskom baru te je njihov zapovjednik Russell naručio mješavinu kole, ruma i limete. Piće je oduševilo kapetana pa je naručio rundu za svoje kolege, ali i Kubance koji su sjedili u istom baru, te je nazdravio „Por Cuba libre“.

Riječ je, naravno, o jednoj u nizu legenda kako je nastao slavni koktel, no postoji mogućnost da i Komiža libre jednog dana dostigne slavu popularnog koktela o kojem će svi pričati. Kao i Cuba libre, komiški hit koktel nastao je sasvim slučajno jednog popodneva u Fabrici zahvaljujući Luki Nižetiću i Speziju.

Foto: Promo

Volim eksperimentirati i osmišljavati nove koktele. Kad sam probao Spezi, odmah samo dobio ideju kako od njega napraviti ljetni „must have“ koktel. Ime je došlo spontano, i Vis je nekoć bio vojna baza, a danas je, zahvaljujući prirodnim ljepotama i starodalmatinskom šarmu ribarskih mjesta, postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, baš kao i Kuba. Komiža libre sa Spezijem simbolično komunicira slobodu, lakoću i lepršavost koju svatko osjeti kad dođe k nama na škoj. Zahvaljujući Komiži libre, osjećaj će moći ponijeti i sa sobom kući.

Komiža libre, mješavina Spezija, ruma, svježe cijeđene naranče i limete te tučenog leda, odmah je oduševila i goste u Fabrici. Ne kaže se bez veze „Fama volat“ ili glasine se brzo šire, jer se već i na susjednim otocima šuška o novom koktelu s Visa.

>>Luka Nižetić: Ma, diš' se ženit, pa tek mi je 30!

>>Luka Nižetić: Želja nam je da turisti osjete kakva je Dalmacija bila nekad

Komentara 1

AN
antrophy
12:08 29.07.2014.

Kad si faca potpisi se pod ovakav clanak. E moj novinarcicu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije