Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo ljubav

Jerko Marić: Poroci su u našem bendu zabranjeni

'22.10.2012., Zagreb, Subiceva - Grupa Adastra, mladi zagrebacki rock bend u Tvornici kulture.  Dalibor Denkovic, Zeljko Topalusic, Jeronim Szabolcs - Jerko Maric i Ivan Havidic. Photo: Igor Kralj/PIX
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/3
27.10.2012.
u 11:00

Zagrebački bend koji glazbom promiče i nenasilje večeras će protresti Tvornicu kulture

Latinska poslovica Per aspera ad astra (preko trnja do zvijezda) bila je inspiracija za ime zagrebačkog rock sastava Adastra kad je nastao prije sedam godina.

Ljubavni trokut

– Moja mama predložila je to ime. Dobro je jer smo u džuboksima na prvom mjestu, lako ga je izvikivati na koncertima i lako je pamtljivo – kaže frontmen i osnivač grupe Jeronim Jerko Marić. Nakon nešto više od godinu dana i više od 80 nastupa diljem Hrvatske, BiH i Mađarske, četvorka večeras ponovno nastupa u Zagrebu, u Tvornici kulture, gdje će izvesti nove pjesme, a Jerko obećava punokrvni koncert s dva i pol sata žestokog rock\'n\'rolla. Bit će tu solaža bubnjara Dalibora Denkovića, gitarista Ivana Havidića i basista Željka Topalušića, momenata koji se danas na rock-koncertima rijetko viđaju.

– Prije izdavanja trećeg albuma želimo napraviti promociju pjesama za najvjernije fanove. Tako ćemo najbolje vidjeti kako publika reagira na koju pjesmu i prema tome odlučiti koja je idući singl – ističe.

Za Tvornicu čuvaju i premijeru spota \"Samo igra\" u kojem Jerkov predmet žudnje glume atraktivne sestre blizanke i dizajnerice Petra i Maja Špoljar. U uratku se pjevač nađe u ljubavnom trokutu s plavokosim blizankama, a kako bi pridobio njihovu pažnju, juri na motoru, stopira, penje se po jahtama...

Snimali su ga ljetos na više lokacija u Hrvatskoj, od Mošćeničke Drage do Punte na Krku, u svakakvim vremenskim prilikama, a sljedeći će snimati u Senju za – oluje. Oduševit će to vojsku Adastrinih obožavatelja kojih je na Facebooku više od trideset tisuća i koji dupkom pune sve njihove nastupe, no usprkos popularnosti, benda u medijima ima umjereno.

Pjesmom protiv nasilja

– Bavimo se isključivo glazbom, imamo probe svaki drugi dan i puno nastupamo. Nema nas previše u medijima, ali možda je to i dobro – zaključuje 34-godišnjak te dodaje da je parola seks, droga i rock\'n\'roll danas samo mit.

– Era buntovnih rokera davno je prošla. Najveći rock-bendovi današnjice poput Foo Fightersa i Muse – to su gospoda. U Adastri cigarete puši samo gitarist, i to je najveći porok naše grupe!

Prije četiri godine Marić je napisao pjesmu \"Surovi grade\" posvećenu tragično preminulom 17-godišnjem Luki Ritzu.

– Od 2006. je više od dvadeset mladih života nasilno ugašeno. Gotovo svaki školarac susretne se s nekim oblikom nasilja, ali to ne smije biti pravilo! Glazba može pomoći da ljudi čuju za određene slučajeve nasilja među mladima, a mislim da smo dijelom i ostvarili cilj jer u posljednje se vrijeme ne čuje toliko o brutalnim događajima kao prije tri, četiri godine. Mlade treba probuditi da reagiraju ako svjedoče nasilju i potaknuti ih da prijavljuju nasilnike jer su manjina koja maltretira većinu – odlučan je borac protiv nepravde.

Komentara 1

RA
rastamanaman
12:44 27.10.2012.

Možda im je zato glazba tak loša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije