Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Super Bowl

Beyoncé snažno digla glas za crnačka prava

Beyonce Superbowl 2016.
Foto: Reuters
1/13
08.02.2016.
u 20:00

Sve je mega kada je u pitanju američki najveći sportski događaj godine, ovaj put 50. izdanje Super Bowla.

Mega su brojke gledanosti prijenosa koji je u 170 zemalja na CBS-u pratilo 110 milijuna ljudi. Mega su i zabavni fakti količina hrane koje su Amerikanci izjeli za trajanja susreta između Denver Broncosa i Carolina Panthersa na stadionu Levi’s u Santa Clari... spominje se više od milijardu pilećih krilaca, pet milijardi kilograma čipsa... da ne spominjemo rijeke Coca-Cole.

Mega su i cijene reklama oglašivača za trajanja prijenosa kojih je samo jedna sekunda stajala 166.000 dolara, ali sudeći po marketinškim kritičarima niti jedna nije toliko dobra, provokativna ili pamtljiva da će ući u anale.

No kako Super Bowl nije samo sportski događaj već i poligon na kojem glazbene zvijezde, barem u polufinalu, pokazuju svoju nadmoć na terenu, ni toga nije nedostajalo. Štoviše, moramo li naglasiti, da je i glazbeni dio bio mega, posebice kada je mikrofon preuzela Beyoncé i doslovno ispred nosa ukrala show dosadnjikavom Coldplayu.

Dramatični video ulet koji demonstrira snagu crnačkog ženskog ponosa iz New Orleansa koji je pred publiku prosula Beyoncé bio je totalno dijametralno suprotan plačljivom indie rocku kojim su Coldplay kao glavni izvođači započeli glazbeni dio programa. Izveli su svoja tri najveća hita – Viva La Vida, Paradise i Adventure of A Lifetime, ali tih 12 minuta bile su dosta riskantne za gubitak pozornosti gledatelja. Situaciju su popravili Bruno Mars i Mark Ronson s prštećim “Uptown Funkom”, a sve ih nadjačala Beyoncé. Ne samo ljepotom, energijom, kvalitetom izvedbe već i poslovnim znanjem jer događaj je iskoristila da najavi početak svoje svjetske turneje pod nazivom novog singlea “Formation” kojim je u nedjelju cijelom svijetu poslala snažnu političku poruku praćena trupom plesačica s crnim beretkama odjevenih poput članova Crnih pantera, organizacije iz 70-ih koja se borila za prava crnaca u SAD-u, a koja su ranije zastupali i Martin Luther King i Malcolm X.

Zacijelo baš Malcolmu X-u u čast plesačice su na terenu formirale i slovo X i rukom dignutom u zrak zatražile pravdu. Ponosna na afro korijene, Beyoncé pak izgovarajući do sada politički najobojenije stihove izvedene u finalu američkog nogometa, u kojima spominje i afro korijene i ponos na tzv. Jackson Five nosnice...z a nastup je odjenula korzet izrađen po uzoru na odijelo koje je Michael Jackson nosio na svojem kultnom nastupu na Super Bowlu 1993. godine. Jaka poruka očito trenutačno najjače glazbene zvijezde. No, ne zaboravimo spomenuti i Lady Gagu, ove godine zadužene za himnu. Žena koja je prodala više od 28 milijuna albuma, a na bankovnom računu već davno premašila svotu od 110 milijuna dolara, ovaj put nije šokirala haljinama od mesa niti ičim ekscentričnim.

Šokirala je dobrim glasom. Drugim riječima, osim njezinih žarko crveno obojenih kapaka, pamtit ćemo i njezine kristalno čiste visoke tonove i pitanje koje se poput požara širilo publikom: "Zar Lady Gaga zbilja tako dobro pjeva?" To nije najbolja izvedba himne viđena svih ovih godine. Sumnjamo da će itko nadmašiti izvedbu Whitney Houston iz 1991. koja i 25 godina poslije slovi za najbolju izvedbu američke himne ikada i simbol je američkog patriotizma.

Uz bok joj je Faith Hill i njezina izvedba himne iz 2000. koja je, posebice nakon napada na Blizance 11. rujna 2001., postala najizvođenija pjesma u povijesti Amerike.

Dakle, Lady Gaga je bila doista odlična, ali za stati u red najboljih to nije uvijek dovoljno.

Ključne riječi

Komentara 6

PO
pozornik66
21:54 08.02.2016.

Ako slušaš CNN onda je ona bila glavna a ako slušaš FOX onda je upropastila cili show . Inače jedan od klubova je Carolina Panthers ,to joj je dalo ideju za kostim look like Black Panthers

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
21:57 08.02.2016.

ANTISEMITIZAM !!

PO
POBROZDS
20:27 08.02.2016.

boli nju ona stvar za "brader" lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije