Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNA PJEVAČICA I GLUMICA

Barbra Streisand slavi 75. rođendan

Barbra Streisand
Foto: Press Association/Pixsell
1/3
24.04.2017.
u 14:59

U svojoj šest desetljeća dugoj karijeri osvojila je brojne nagrade, uključujući nekoliko Grammyja i Oscara za ulogu u filmu "Smiješna djevojka" 1968.

Američka pjevačica i glumica Barbra Streisand, jedna od najuspješnijih umjetnica svih vremena, danas slavi 75. rođendan.

U svojoj šest desetljeća dugoj karijeri osvojila je brojne nagrade, uključujući nekoliko Grammyja i Oscara za ulogu u filmu "Smiješna djevojka" 1968.

Rođena je u Brooklynu u židovskoj obitelji. Otac joj je bio srednjoškolski profesor, a majka tajnica u školi. Već sa sedam godina iskazala se nastupajući u školskim predstavama, a s 13 je snimila prvu ploču u studiju Nola Recordings u New Yorku.

Kasnije počinje nastupati u njujorškim klubovima, a 1961. dobiva prve manje uloge na Broadwayu. Već dvije godine poslije za nastup u mjuziklu "I Can Get It for You Wholesale" proglašena je glumicom godine u toj kategoriji predstava.

Uloga Fanny Brice u mjuziklu "Smiješna djevojka" prvo joj je priskrbila veliki uspjeh na Broadwayju, a potom i Oscara za ulogu i istoimenom filmu redatelja Williama Wylera.

Slijede uloge u filmovima "Hello Dolly" (1969.), "Zašto te tata pušta samu?" (1972.), "Djevojka koju sam volio" (1973.), "Zvijezda je rođena" (1976.) i "Gospodar plime" (1991.) koji je i režirala. Potpisuje i režiju filma "Ogledalo ima dva lica" (1996.).

Nakon toga uzima osmogodišnju stanku i filmu se vraća 2004. u komediji "Dozvola za Fockere" uz Dustina Hoffmana, Bena Stillera i Roberta De Nira.

U pjevačkoj je karijeri izdala 35 studijskih albuma, koje je u Americi prodala u 68,5 milijuna primjeraka, a u svijetu u 145 milijuna. Jedina je žena na ljestvici deset najprodavanijih glazbenih umjetnika u SAD-u.

Prije dvije godine Barack Obama odlikovao ju je predsjedničkom medaljom slobode.

>>Barbra Streisand srušila rekord i ušla u glazbenu povijest

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
13:02 25.04.2017.

a sad se nove generacije pitaju , a tko je ta teta?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije