Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žumberačko gorje

U staroj školi u Stojdragi uredili lovački muzej

03.09.2015., Stojdraga - U Stojdragi na Zumberku u staroj skoli uredjen je Lovacki muzej. Jedan od inicijatora bio je predsjednik Lovacke udruge Zumberacka gora Milinko Perkovic. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
21.09.2015.
u 09:24

Eksponati služe kako bi se i đaci iz Zagreba upoznali sa životinjama, a u zgradi će dobivati i topli obrok, za što će se pobrinuti župa

Lokalna škola u Stojdragi na Žumberačkom gorju ne radi već 40 godina pa su je članovi lovačke udruge Žumberačka gora sa župom svetog Jurja odlučili obnoviti i u nju smjestiti lovački muzej.

–Prvi je to muzej jedne lovačke udruge. Na području Samobora djeluje pet lovačkih društava, neka i 70 godina, a mi smo kao najmlađa udruga odlučili u 35 kvadrata postaviti eksponate, koje još primamo jer muzej planiramo i širiti - kaže predsjednik LU Žumberačka gora Milinko Perković. Škola u vlasništvu župe trebala je biti starački dom, no dotad župnik Mile Vranešić dao ju je na korištenje lovcima, žumberačkim braniteljima i mjesnom odboru.

Nova stanica

U lovački muzej dolazit će učenici koji na Žumberak dolaze na izlet pa je uređen i edukativni dio - čeka i hranilište.

–Djeca koja dolaze iz Zagreba često nisu upoznata ni s domaćim životinjama, dok će ovdje izbliza vidjeti kako izgleda vuk, srna, divlje svinje - kaže Perković, te dodaje da će raditi prema najavama. Žumberak je, kažu, omiljeno izletište učenika osnovnih škola pa će im Stojdraga biti nova stanica. Dio škole još je u derutnom stanju, a župnik Vranešić planira ga urediti u kuhinju, u sklopu koje bi se učenicima nudili topli obroci.

Pravi kulturni centar

–U preostalo vrijeme koristit ćemo je i kao pučku kuhinju za lokalno stanovništvo - kaže župnik Vranešić, te dodaje da bi trebalo obnoviti i krovište. Projekt vrijedan više od 30.000 eura financirala je Zagrebačka županija. Stojdraga je ovim muzejem, u polušali će župnik, postala kulturni centar. U nekoliko stotina metara može se obići i Žumberački uskočki muzej u bivšoj gospodarskoj zgradi župnoga dvora, gdje je etnografska zbirka. Vrijedna je i župna crkva sv. Jurja s početka 19. stoljeća, a tu je i perivoj, na čijim je padinama, u spomen na 1000. godišnjicu krunidbe kralja Tomislava, 5-metarski Milenijski križ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije