Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završena proslava

Spektakularnim vatrometom i spaljivanjem Princa završio 190. Samoborski fašnik

190. Samoborski fašnik
Foto: PR FOTO
1/9
10.02.2016.
u 09:31

Spaljivanjem Princa Fašnika, veličanstvenim vatrometom i koncertom Miroslava Škore u utorak, 9. veljače završila je proslava 190. rođendana Samoborskog fašnika. Nakon dva vikenda prepunih događanja pod maskama za velike i male, jubilarni Fašnik okončan je u skladu s tradicijom - suđenjem Princu Fašniku za sve loše što se dogodilo u zadnjih godinu dana. Zato je fašnički Sudec po kratkom postupku Fiškalove klijente Princa i Sraku proglasio nepoćudnim elementima:

- Pretvaral se da je mandatar kojemu niko nije par, a onda je pokazal pravo lice svetske varalice, kad se prek žice prešvercal u Deželu, da bi samo svome telu priuštil Paradiso užitke. Pri Juliški Amerikanki prosil je zelenu kartu da bi pobegel prek velike bare, a na Pantovčaku je zmotal i Sraku i Čokolindu kad je u statusu VIP gosta bezobrano pital ko se usro ispod mosta! U službenoj viziti kod Mikija Banderasa bil je manji od patuljka Marasa, a posle i krajnje bezobrazan kad je žical šestinski kišobran – pročitao je fašnički Sudec optužnicu od koje nije bilo obrane.

Prije spaljivanja na središnjem samoborskom trgu predstavljeno je ono ponajbolje iz jubilarne fašničke ponude pa je finalna večer prošla u znaku dodjele brojnih nagrada. Najboljom pojedinačnom maskom proglašena je Kafana bar Seraton, a najgrupnom maskom Miševi i mačke. Za njihov nastup dodijeljene su i nagrade mjesnim odborima Gradna, Vrbovec i Podvrh te Velikom i Malom Lipovcu. Nagrađeni su i ugostiteljski objekti koji su svojim programima obogatili fašničku zabavu i to redom Krčma Gabreku 1929., Caffe bar Katarina i 2CV pub Fontana. Dodjeljena je i nagrada Fašničke galge za životno djelo Glazbenoj školi Ferdo Livadić za dugogodišnji doprinos očuvanju tradicije Fašnika.

Prema procjenama organizatora iz Turističke zajednice Grada Samobora, gotovo 150 tisuća posjetitelja posjetilo je Samoborsku Fašničku Republiku od njenog početka 29. siječnja do završne večeri 9. veljače. Na 190. Samoborskom fašniku predstavilo se više od 3500 malih i velikih maski u vikend povorkama, a uz lokalne maškare predstavile su se i grupe iz Slovenije te čitave Hrvatske. Po prvi put nagrađeni će biti i vlasnici maskiranih kućnih ljubimaca te autor najrazglednice Dječjeg fašnika u suradnji s Hrvatskom poštom.

Broj maski, nasmijanih lica i fašnička atmosfera koja je dva tjedna vladala Samoborom potvrdila je i u jubilarnoj fašničkoj godini istinitost one tradicionalne da „Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik“.    

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije