Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karnevali po županiji

Samoborski meštri u ophodu od 1876., u Turopolju 107. put

fašnik maškare
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
19.01.2016.
u 16:07

U Samoboru se svake godine maskiraju i veliki i mali, a gradom prodefilira tisuće ljudi, atraktivna je i povorka koja prođe Velikom Goricom

Jednako kao što su se u doba fašnika u Zagrebu održavali balovi pod maskama, okupljali su se po privatnim kućama i u Samoboru.

Bogata povijest fašničkih “norijada” u Samoboru kao značajnu godinu bilježi 1876. kada je Odbor za karnevalski ophod – sačinjavali su ga glavni meštri i organizatori karnevala – od vlasti zatražio dopuštenje za procesiju gradskim ulicama. Dopis u kojem se to moli, s nadnevkom 26. veljače 1876., izričito navodi kako je riječ o fašničkoj promenadi koja neće biti usmjerena “protiv vlasti”.

Ove godine u Samoboru se okupljaju 190. put, a program će, prema tradiciji, voditi Princ Fašnik, Sudec, Fiškal i Sraka. Iako će sadržaj službeno predstaviti tek u petak, poznato je da će se Samoborski fašnik ove godine održavati od 29. siječnja do 9. veljače, kao i da će gradom prodefilirati na tisuće maskiranih, a tu je i tradicionalni dječji Srakotrk.

Nešto mlađi je onaj Turopoljski fašnik, koji već više od jednog stoljeća svake zime uveseljava stanovnike Turopolja i Velike Gorice. Kao glavni fašnički domaćini tu su Žir, Pajcek i Luk, a ovogodišnji, 107. po redu, započeo je jučer. Glavna su događanja na rasporedu 6. i 7. veljače kada će se održati velika i mala fašnička povorka. Na središnjoj će se povorci predstaviti brojne domaće i strane fašničke grupe, a program završava koncertom Psihomodo Popa.

Na 31. siječnja organiziraju i dječji fašnik u Svetom Ivanu Zelini. Isti dan počinje i 20. Vrbovečki fašnik, dok će na Trgu Vladimira Nazora u Ivanić-Gradu Udruga umirovljenika Treća dob organizirati i Međužupanijski fašnik umirovljenika, i to 24. siječnja.

>>Objašnjavamo zašto se u Zagrebu fašnik nije nikad 'uhvatio'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije