Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled kroz prozor

S prvog kata ove kuće Vraza je očarala neprežaljena Ljubica

03.02.2016., Samobor - Kuca  u kojoj je zivjela Julijana Cantilly, nesudjena ljubav hrvatskog pjesnika Stanka Vraza. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
08.02.2016.
u 10:00

S istog prozora na glavni samoborski trg danas gledaju djelatnici javnobilježničkog ureda, u kojem, sasvim slučajno, radi jedna – Ljubica

Krasna crnooka Samoborka pojavila se na prozoru svoje sobe na prvom katu kuće.

I “pokosila” Ilirca koji se našao na glavnom trgu. Oborila ga je munja iz njezinih očiju. Tako je barem zapisao Stanko Vraz u “Đulabijama”, koje je posvetio svojoj neprežaljenoj Ljubici. I u tom trenutku, u jednom susretu, završila je ljubavna priča Vraza i Julijane Cantilly, kćeri bogatog trgovca.

A otac ni da čuje

S istog prozora na glavni samoborski trg danas gledaju djelatnici javnobilježničkog ureda, u kojem, sasvim slučajno, radi jedna – Ljubica. Na prošla vremena podsjećaju tek kopije starih dokumenata koje vise na zidovima, među njima i račun iz dućana koji je nekad bio u prizemlju. Autohtone su i drvene stepenice kojima se Julijana penjala do sobi služinčadi u potkrovlju.

– Velika je to ljubav bila. A nisu se ni pipnuli, samo su se gledali – zna već napamet svaki Samoborac priču tamošnjih Romea i Julije. Kao i u Shakespeareovoj tragediji, njihovu je ljubav priječio inat roditelja, odnosno Julijanina oca Antuna Cantillyja, koji nije htio ni čuti za siromašnog pjesnika. Našao joj je para: Eduarda Englera, imućnog trgovca iz Ljubljane.

– Morao je to biti čovjek iz iste klase – reći će Josip Prudeus, samoborski pjesnik koji je pokrenuo i pjesničke susrete posvećene “Vrazovoj Ljubici”. A o njima je napisao i operu.

– Njihova priča ista je kao ona iz Verone. Taj talijanski gradić godišnje posjete milijuni, i Samobor bi trebao ulagati u brend naših Romea i Julije – kaže Prudeus.

Stihovi za udanu ženu

Nije se slučajno Vraz našao baš u Samoboru, okupljalištu Iliraca. Samo malo dalje, u današnjem muzeju, nekad kući Ferde Livadića, okupljali su se Petar Preradović, Dragutin Rakovac, Ljudevit Gaj. Gaj je bio i ujak nesretne Julijane, pa je često navraćao k sestri Ivani, njezinoj majci.

– U kuću Cantillyjevih Gaj je 1835. preselio i svoju majku iz Krapine – kaže samoborska kroničarka Ivanka Brekalo.

Nekad jedinstvena kuća s vremenom je rasprodana, a vlasnici izmijenjeni. Osim javnog bilježnika, u potkrovlju stan ima i Dražen Ćosić.

– No, tek ga trebam obnoviti, morat će pričekati bolja vremena. U vrijeme dok je Julijana ovdje živjela nije bilo balkona – ističe D. Ćosić.

U raskošnoj je kući Vrazova Ljubica i umrla u 30. godini od raka. Možda bi, da se udala za Vraza, dulje i poživjela. No, tada ne bi bilo “Đulabija”. Koje ne bi bile ni tako žarke da ih Vraz nije napisao – udanoj ženi.

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:13 08.02.2016.

Hm, kad je zabranjeno voće, ako je i otrovno, - ukusno je. Ko je probao, ima osmijeh na licu nakon trovanja. Ljubav je centar svijeta. Sve ostalo je materijalizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije