Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani rudarske greblice

Rudarska greblica - jelo siromašnih rudara danas je kulturno dobro

greblica
Foto: KUD Oštrc
1/4
04.07.2015.
u 09:45

U mjesto Rude po 30. put za danas stižu i Slovenci i Poljaci, a bit će i natjecanje u pripremi greblice

Danas počinju 30. Dani rudarske greblice.

Proslavu velike, okrugle obljetnice ove je godine dodatno poduprlo, uz Grad Samobor i Zagrebačku županiju, i Ministarstvo kulture.

Pred rudnikom

Glavni dani proslave dolaze ovaj vikend, kada će u mjestašce Rude pokraj Samobora doći i KUD-ovi iz Slovenije te Poljske, a nezaobilazno će biti i natjecanje u pripremi toga slanog kolača, koji je krajem 2007. Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom.

– U skromnim kućanstvima 19. stoljeća posluživao se taj kolač kao glavno jelo, dostupno i najsiromašnijima, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći – kažu u KUD-u Oštrc, koji organizira Dane rudarske greblice. Danas će tako početi s gastro-vinskim susretima u kući obitelji Djumić, gdje će ispred kuće timovi peći kotlovinu i greblicu. Dio će se manifestacije odvijati pred rudnikom Sveta Barbara, gdje će od 21 sat nastupiti razni samoborski bendovi i Lidija Bajuk Trio, a moći će se ući u rudnik za sniženu cijenu od 15 kuna. Sutra na rukometnom igralištu u 17 sati počinju folklorni susreti. Zabavni program počinje u 20 sati, a nastupit će bend Zadruga.

– Svi koji žele mogu sudjelovati i u natjecanju za najbolju greblicu od sira i oraha. Potrebno je na igralište donijeti je u protvanu, cijelu i isključivo od oraha i sira, između 17 i 18 sati. Proglašenje najbolje greblice je oko 20 sati – kaže Josip Lebegner, tajnik KUD-a Oštrc.

Izrada brašna

Posjetitelji će moći razgledati i mlin iz 1843. koji je u postupku obnove. Udaljen je kilometar od centra, na samom kraju Ruda.

– Mlin ćemo dovršiti u rujnu, koristit će se u turističke svrhe pa će se moći vidjeti i proces dobivanja brašna – kaže Lebegner.

Komentara 1

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:27 06.07.2015.

Najbolja su stara jela...nismo prije gladovali, jeli smo sezonski, puno se kretali i bili zdravi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije