Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samobor

Propala šetnica, radnici betonirali rupu, pa im 12,5 tona betona propalo u potok

21.07.2015.
u 08:30

Šteta će se sanirati za pet dana, do tada građani šeću uz veliku rupu

Dio šetnice uz potok Gradnu, u neposrednoj blizini Samoborskog muzeja, propao je.

Sada je na tome mjestu ogromna rupa, a razlog urušavanja, kažu upućeni, loše je uređen vodotok uz šetnicu, zbog kojeg potok ima jače ubrzanje nego što bi trebao, pa je isprao i potporne zidove.

– Da poprave štetu, došli su s mješalicom kako bi betonom popunili rupu, ali im nije palo na pamet da je pet kubika betona, koliko su ulili, teško oko 12,5 tona – kaže Samoborac Miroslav Ivanščak te dodaje da je beton potom napravio štetu i probio dio zida te iscurio u sam potok. Beton kao materijal, dodaje Ivanščak, inače arhitekt, nije pogodan za uređenje korita, već isključivo kamen koji se ne ispire lako.

– Na mjestima gdje je korito sagrađeno od betona šetnica je propala – kaže Ivanščak. Da beton loše utječe i na potočnu floru smatra i Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, koja je još 2007. upozorila na alarmantno stanje potoka Gradne i zakonom zaštićene potočne pastrve koja živi u njemu, kad se rapravljalo o donošenju UPU Starogradska – Vugrinščak.

– Najpogubnije je što je veliki dio Gradne betoniran pa se gubi mogućnost mrijesta. Pastrvi ostaje gornji tok koji je malen i zbog bujica neprikladan, te donji tok ispod ulice Grada Wirgesa koji je pak zagađen – kaže Glasnović. U Hrvatskim vodama kažu da prvu sanaciju nisu provodili oni, već djelatnici Komunalca Samobor.

– Pri sanaciji došlo je do urušavanja dijela potpornog zida u sam potok. Sanacija će trajati četiri-pet dana – kažu.

Komentara 6

TH
than
22:44 21.07.2015.

Potok ima jace ubrzanje nego sto bi trebao ?!?! A obrazlozenja kao za malu djecu. Potok ima ubrzanje kakvo vec ima, jer je to potok.

Avatar pivapivic
pivapivic
21:40 27.07.2015.

Da jadna majko - jadnih li svatova!

KO
Komacero
17:12 27.07.2015.

Hrvatska pamet i hrvatski majstori koje cjene u svjetu a doma ih zovu saboterima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije