Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova tribina

Ništa od ZET-a, ali obnovit će se cesta Dugo Selo-Zagreb

09.02.2016., Dugo Selo - Vecernjakova tribina 'Za bolji grad'.   DKS_56132228  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
10.02.2016.
u 14:47

Na četvrtoj županijskoj tribini Večernjeg lista građane je posebno zanimala prometna povezanost Zagreba i Dugog Sela i rješavanje sustava kanalizacije. -Mi nemamo sedam milijuna kuna za ZET-ovu liniju, ne možemo platiti toliko koliko od nas traži Zagreb, kaže gradonačelnik Stipo Velić

Nedostaci u prometnoj povezanosti te neriješena komunalna i infrastrukturalna pitanja.

Problemi su to koji najviše muče stanovnike Dugog Sela, barem ako je suditi prema primjedbama i prijedlozima koje su iznijeli na županijskoj tribini Večernjeg lista “Želite li bolji grad”. Tribina koja je definirala neke od ključnih problema u Zagrebu te potaknula njihovo rješavanje u 17 gradskih kvartova, stigla je i u županiju, odnosno Dugo Selo gdje se sinoć održala jednosatna rasprava u gradskoj vijećnici.

Godinama pokušavaju

Na petoj županijskoj tribini, nakon Velike Gorice, Samobora, Zaprešića i Jastrebarskog, i u Dugom Selu se okupio velik broj građana koji su željeli iskoristiti priliku da postave pitanja nadležnima iz prve ruke. Rasprava koja je potaknula najviše zanimanja ona je o povezanosti Dugog Sela sa Zagrebom. Naime, iako se već godinama pokušava dogovoriti pokretanje ZET-ove linije na toj relaciji, građani su i dalje prepuštenim skupljim autobusnim prijevoznicima.

– Već smo nekoliko puta u zadnjih pet godina vodili intenzivne pregovore oko uvođenja te linije, no Zagreb od nas traži svotu od oko 7 milijuna kuna koju mi ne možemo platiti – objasnio je gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić te istaknuo kako će se i dalje nastaviti voditi pregovori.

Ipak, najavio je da će se već ove godine obnoviti cesta od Dugog Sela do Zagreba. To je jedan od glavnih projekata koji će se realizirati u 2016., uz konačno puštanje u pogon zatvorenog sustava kanalizacije za područje cijelog grada.

No, oni koji žive u okolnim naseljima, poput Kopčevca, morat će se strpjeti još neko vrijeme dok ne dobiju sustav kanalizacije.

– Projekt izgradnje kanalizacije u Kopčevcu i još nekoliko naselja prijavit ćemo za financiranje iz fondova EU te se nadamo da će projekt biti gotov do 2018. – objasnio je Marijo Vinko, pročelnik za prostorno uređenje.

Bazeni na čekanju

Upravo su europski fondovi jedan od izvora iz kojih će Grad 
Dugo Selo pokušati dobiti dodatna sredstva. Naime, gradonačelnik Velić je istaknuo kako je proračun Dugog Sela svake godine sve manji, pa je tako lani iznosio 42 milijuna kuna. Stoga mnogi projekti za koje bi građani voljeli da budu realizirani neće tako skoro ugledati svjetlo dana. Jedan od njih su gradski bazeni. A i neki drugi planovi, poput prenamjene stare vojarne ili asfaltiranja prilaza zgradama u Domobranskoj ulici, nisu izvedivi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Komentara 3

TR
tragurion1954
16:03 10.02.2016.

Ma daj, pa ta cesta je zaštićeni povijesni spomenik iz doba Ndh.

AN
anonimac1986
17:33 10.02.2016.

ta cesta je dugovjecnija nego bilokoje druge ceste, ono lupkanje prilikom voznje je zato jer je slagana u ploce zato je i izdrzala tolko,ako stave asfalt to ce otic u roku par godina,nebudite ludi ustedite koju kunu hrvatskim gradanima

QW
qweasd
14:05 22.03.2016.

U zadnjem odlomku piše da je god. proračun grada Dugog Sela iz prošle godine iznosio 42 milijuna kuna, a kako onda da nisu imali za provođenje autobusne linije ZET-a koja bi koštala 7 milijuna kuna?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije