Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesenska kraljica u Ivaniću

Kod nas je sve od buče, pa i pivo

Nevrijeme nije spriječilo da 12. Bučijada bude dobro posjećena
Foto: Igor Šoban
1/8
18.10.2016.
u 16:53

Uz mnoge delicije, dobro je išlo i bučino ulje, koje je bogato zasićenim masnim kiselinama. Za litru treba od 2,5 do 3 kilograma sjemenki

Nema što, i ove je godine snažan vjetar tradicije zapuhao je iz Ivanić Grada. Već 12. po redu Bučijada nije ostala pošteđena lošeg vremena, no tko mari, posjetitelji su ovog vikenda preplavili središte Ivanića. Od tradicionalne bučnice, preko cooking showa na temu buče nekih od najboljih hrvatskih chefova, pa čak i umjetničkih instalacija, svega je bilo tamo. Ali, kao umjetnine su izgledali mnogi štandovi ovogodišnjih izlagača. Buča je još jednom bila jesenska kraljica.

Svakojake delicije

– Sjajno nam ide Bučtika, namaz od bučinih koštica, a uvijek je tražen proizvod naše Zlatno bučino ulje. Proizvodi se na tradicionalan način od sjemenki uljane buče Golice, kažu nam na štandu OPG-a Marine Dobošić koja je proglašena najuzornijom seoskom ženom Zagrebačke županije za ovu godinu, a upravo je ove subote postala i prvom pratiljom Najuzornije hrvatske seoske žene 2016. Inače, bučino ulje, iako ne tako razvikano kao maslinovo, zapravo za njim nimalo ne zaostaje, reći će nam na OPG Šimunec gdje se mali Martin potrudio posebno urediti za Bučijadu, lice je uresio kao bundevu. – Bogato je zasićenim masnim kiselinama, vrlo je hranjivo. Za litru treba otprilike 2,5 do 3 kg sjemenki, reći će Dinko i Valerija Šimunec. Potvrdit će nam koliko su zdravi bučino ulje i koštice i Nena Antolić na štandu OPG Veljka Antolića.

– Nema sumnje da je bučino ulje zdravo i da je možda najpoznatiji proizvod od buče. No, praktično smo odmah rasprodali sir s vlascem i bučinim košticama. Ispao je stvarno popularnom delicijom, reći će gospođa Nena. Iz Bedekovčine je stigao OPG Šoštarić gdje smo pronašli malo iznenađenje.

Ajvar i namaz za lepinje

– Imamo ajvar od buče! Morate to probati. Kako sam se sjetio? Kao što se čovjek sjeti svega drugoga! I ispao je odličan, rekao nam je Vilim Šoštarić. Praktično ste u svakom ivanićkom lokalu mogli pronaći jela na temu bundeve. No, ipak, što bi bila Bučijada bez bučnice. – Zagorska? Nemojte nas zezati, mi smo u Moslavini, imamo svoju bučnicu!, rekli su nam Katarina i Gordana iz pekare Peksi gdje su se uz bučnicu mogli pronaći i fini muffini s višnjom i bučom. Pravu senzaciju izazvala je pivovara Crafter's koja je predstavila prvo hrvatsko pivo od buče za Bučijadu simpatično nazvano – Bučko. Spravljeno je od južnoafričkih i japanskih bundeva koje su uzgojene u Zagorju!

– Prodali smo već u subotu do podneva 150 litara piva. I meni je to nevjerojatno, ljudi se vraćaju i traže kako bi ponijeli kući, izgleda da im se okus doista svidio, kaže Silvije Boroša iz pivovare Crafter's. Sjajno se bučino pivo sparivalo s lepinjom začinjenom premazom od buče koji se mogao pronaći kod obrta Posedi. Premaz je napravljen od, naravno, domaće dinstane i narezane buče, otkrile su nam Josipa Posedi i Zlatica Topljak. Znamo i da bundeva ne mora nužno završiti na tanjuru, može i na polici. – Ljude sve zanima, ali nama najviše idu ukrasne bundeve, pogotovo tikvice koje su najtraženije, kaže Melita Koletić iz Klak Trgovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije