Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada Grada Samobora

Ja sam pokrenuo atletiku, nogomet i rukomet u Samoboru

23.05.2016., Samobor - Josip Leopold, zacetnik Samoborske utrke za mlade osnovnoskolce.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
25.05.2016.
u 15:56

Josip Leopold će danas u 19 na Trgu kralja Tomislava startnim pištoljem označiti početak Noćne utrke grada Samobora koju je upravo on pokrenuo prije točno 55 godina.

Osnivanje prvih sportskih klubova, izgradnja igrališta, njihova modernizacija i općenito postavljanje na noge organiziranog sporta u Samoboru. Iza svega toga stoji jedno ime – Josip Leopold. Danas umirovljeni profesor tjelesne i zdravstvene kulture posao je u samoborskoj srednjoj školi dobio 1959. godine kada se i doselio u grad iz Grubišnog Polja.

Pamti sve učenike

– Preko noći sam postao Samoborac – šali se 90-godišnji Josip Leopold koji će danas od Grada Samobora dobiti i posebnu Zahvalu za dugogodišnje promicanje sporta. Naime, u 19 će sati na Trgu kralja Tomislava startnim pištoljem označiti početak Noćne utrke grada Samobora koju je upravo on pokrenuo prije točno 55 godina. Tada su ukupno 32 trkača, od kojih su većina bili njegovi učenici, pretrčali 2700 metara dugu trasu po središtu grada. Danas je na utrku koja se održava na istom mjestu prijavljeno 460 profesionalnih trkača koji će prijeći trasu duljine 5.400 ili 10.400 metara. Također, prije glavne utrke održat će se tradicionalna utrka učenika. A gotovo svih svojih učenika Josip Leopold još se sjeća. Pokazuje ih na fotografijama utrka te raznih sportskih natjecanja. I sad mu u prolazu pokucaju na vrata i on rado s njima porazgovara.

– Uvijek sam živio za sport i za svoje učenike. Zato sam i osnovao prvi atletski, nogometni i rukometni klub u Samoboru – govori profesor te napominje kako je ideju o osnivanju noćne utrke dobio nakon poziva na zagrebačku noću utrku. Pomislio je tada, objašnjava, zašto je ne bismo imali i mi.

Još čuva jednu svijeću

– Kada smo je prve godine organizirali, morali smo nastaviti, nismo se onda mogli osramotiti – kroza smijeh objašnjava Josip Leopold koji je u mirovnu otišao 1987. Ipak, i dan-danas čuva sve članke iz novina i slike koje svjedoče o povijesti samoborskog sporta. U albumima su materijali poslagani kronološki, a dok ih gleda, Josipu Leopoldu priče, anegdote i uspomene samo naviru. Među najdražima mu je ona o osvjetljavanju nogometnog igrališta kada su njegovi učenici sami postavili 200 svijeća te jedini osim Zagreba imali noćni nogomet. Koliko mu uspomene znače, govori i to da jednu od svijeća još čuva, i to u svom domu u kojem živi sa suprugom Livijom. Kako kaže, osim svih sportskih uspjeha, tu je i onaj privatni koji broj već 66. godinu u braku.•

Ključne riječi

Komentara 2

FN
Fr@njo
22:48 25.05.2016.

cestitka , i zelje za dobro zdravlje.

DU
Deleted user
20:26 25.05.2016.

Lijepa prica! Cestitam! Evo dokaza koliko puno pozitivnih promjena moze donijeti pojedinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije