Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugo selo

Gradu voda pojeftinila s 4,68 na 1,51 kn po kubiku, niže cijene očekuju i građani

20.08.2013., Zagreb - Zagrebacki holding podruznica - Vodoopskrba i odvodnja na adresi Folnekoviceva 1.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
04.07.2015.
u 12:00

Vijeće za vodne usluge odredilo Holdingu da naplaćuje nižu cijenu vode koju isporučuju za Dugo Selo, u gradu čekaju okonča parnica i konačnu cijenu

Stanovnicima Dugog Sela i Rugvice kroz nekoliko mjeseci na kućnu adresu mogli bi početi stizati niži računi za vodu. Dobre vijesti dolaze iz Vijeća za vodne usluge koje je odredilo Zagrebačkom holdingu, odnosno Vodovodu i odvodnji da Dukomu (dugoselskom vodovodu) litru vode moraju prodavati po 1,51 kuni po isporučenom kubnom metru, umjesto po 4,68 kune. Ipak, iako je rješenje Vijeće izdalo prije mjesec dana, od gradonačelnika Stipe Velića doznajemo da se cijena prema građanima još neće snižavati.

Kako je nastao dug

–Cijena vode koju je odredilo Vijeće je privremena i po toj cijeni će Dugo Selo kupovati vodu sve dok se ne okonča parnični postupak između Dukoma i ViO pa nećemo mijenjati cijenu već ćemo razliku uplaćivati na ime dugovanja kojeg imamo prema Holdingu, a koje se popelo na 17 milijuna kuna - kazao je Velić.

Dodao je da će se pričekati rasplet postupka kojim Dukom traži pravednu cijenu i da će se potom u gradu odlučiti za koliko će se ona spuštati prema građanima. Velić je kazao da ne vjeruju da će se privremena cijena vode koju je donijelo Vijeće potvrditi i na sudu, no da očekuje da će se naći sporazumna cijena.

–Trenutačno vodu kupujemo od Holdinga po izrazito visokoj cijeni, a kako nam naplaćuju svaku isporučenu litru, a ne samo onu koju mi isporučimo građanima, svi gubici vode nam dolaze na naplatu pa je tako nastao i dug - pojasnio je Velić.

Vijeće je odluku kojom su znatno snizili cijenu vode po kojoj ju je ViO prodavao Dukomu opravdali na način da su visoku maržu ocijenili nezakonitom.

Ne žele prihvatiti

–Isporučitelj koji vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji isporučuje drugom isporučitelju ne može odrediti njenu cijenu višom od troška proizvodnje ili njene nabavke, odnosno, može ju uvećati samo za razuman trošak provedbe kroz cjevovod - napisali su u obrazloženju. Cijenu vode od 1,51 kunu koju je predložio Dukom, a privremeno, do novog izračuna neovisnog vještaka potvrdilo i Vijeće, u ViO ne žele prihvatiti pa predlažu korekciju na 3,20 kuna po kubiku.

–Vijeće je donijelo privremenu mjeru te je naručilo vještačenje za utvrđivanje cijene - kratko su rekli iz ViO-a. Iz Dukoma ne žele prihvatiti ni to, navodeći da im Holding u cijenu vode kalkulira velike troškove održavanja za 10 kilometara cijevi te rad električnih pumpi.

Komentara 7

VO
voda
17:31 04.07.2015.

U Zagrebu plaćam vodu skuplje od struje. Zašto institucije ne rade svoj posao? Priča da voda negdje curi me uopće ne zanima, zato jer im curi i s neba. Ili je možda proizvode iz kisika i vodika?

IB
iva.begovic
19:04 04.07.2015.

I odvoz smeća u Zagrebu je puno skuplji nego u Rijeci, iako Zagreb ima desetak puta veći proračun od Rijeke i najveći prirez u državi.

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
12:23 04.07.2015.

U Zagrebu je kubik vode 20 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije