Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko otkriće

Znanstvenici tvrde: Sjeverna i Južna Amerika će se spojiti i sudariti s Europom i Azijom, imat ćemo superkontinent - Amaziju

Znanstvenici vjeruju u pojavu superkontinenta imena Amazia
Foto: Shutterstock
1/5
15.01.2017.
u 12:40

Stručnjaci vjeruju da će se nalaziti na području današnjeg Pacifičkog vatrenog prstena

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal ishodilo je teorijom da će za 250 milijuna godina na Zemlji postojati novi superkontinent - Amazija.

Stručnjaci vjeruju da će se nalaziti na području današnjeg Pacifičkog vatrenog prstena. Kako bi testirali svoju teoriju koristili su paleomagnetske podatke, odnosno evidenciju o Zemljinu magentsku polju sačuvanom u stijenju. Zatim su proučavali varijacije o rotacije planete detaljno proučavajući i kretnje njezine osi. 

Doznali su da se Zemlja, zbog promjena uslijed masovne raspodjele površina, pokušava održati svoju rotacijsku ravnotežu tj. namještanje Zemljinih tektonskih ploča u trajanju od više milijuna godina. 

 

Time se zaključilo kako superkontinenti utječu na Zemljine kretnje te su predvidjeli kontinent Amazija. Prema svemu sudeći, Arktički ocean i Karipsko more nestat će nakon spajanja Sjeverne i Južne Amerike, a čime će doći do sudara s ostala dva kontinenta - Europom i Azijom.

Geolozi Japanske agencije za znanost i tehnologiju mora i zemlje (JAMSTEC) podržali su zaključak istraživanja. Naime, prije 300 milijuna godina postojao je superkontinent Pangea, a Afrika se nalazila u njegovu središtu. 100 godina nakon nastanka, Pangea se počela odvajati u sedam manjih kopnenih površina, odnosno sadašnjih kontinenata, a zbog čega je nastao i Atlantski ocean.

Smatra se da je Pangea treći li četvrti superkontinent u povijesti planete. Teoriju o pomicanju kontinenata 1912. začeo je njemački znanstvenik Alfred Wegener kako bi objasnio da oblici država zapravo odgovaraju jedan drugome - poput slagalice.

 >> Pećina divovskih kristala beskrajno lijepa i smrtno opasna

Komentara 8

DO
dopizdilomi
12:49 15.01.2017.

A ja mislio malvaziju.

MA
madmax17
12:50 15.01.2017.

Ostaćemo bez mora i turizma, jbga, predlažem ministru da već sada pripremi spasonosi plan vjerujem povećanjem pdv-a.

IP
ipacarek
14:42 15.01.2017.

Ovi "znanstvenici" moranu nešto baljezgat' kako bi dobili plaću . Ja vam kažem da to nije moguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije