Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Harvard

Znanstvenici stvaraju 'umjetnog' čovjeka

Harvard geneticist George Church poses for a portrait inside his lab at Harvard Medical School in Boston, Massachusetts January 23, 2013. After spending the weekend reading blog posts claiming that he was seeking an
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
18.05.2016.
u 16:15

Iza čvrsto zatvorenih vrata Harvarda 150 vodećih znanstvenika raspravljalo je o svim aspektima i posljedicama stvaranja umjetnog ljudskog genoma

Svi najvažniji svjetski mediji ovih dana prenose vijest o sastanku 150 znanstvenika na Harvard Medical School u Bostonu. Susret je zatvoren za javnost, a sudionicima navodno nije bilo dopušteno koristiti bilo kakav oblik komunikacije za njegova trajanja. 

Tema skupa: stvaranje umjetnoga ljudskog genoma. 

Geni su osnovne materijalne jedinice nasljeđivanja, dok je genom skup svih gena u jednoj stanici. Umjetni genom bi nastao uporabom kemikalija kojima bi se proizveo DNK kakav sadrže ljudski kromosomi. Sasvim je jasno da su najava takve mogućnosti i tako ozbiljan sastanak uglednih znanstvenika privukli pozornost i potaknuli rasprave. 

– Riječ je o ideji tipičnoj za znanost i to nije ništa novo. Rasprava na Harvardu bila bi logičan korak nakon završetka Human Genome Projecta koji se dogodio još 2003. godine – kaže prof. dr. sc. Amir Muzur sa Sveučilišta u Rijeci, član Znanstvenog odbora Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Podsjetimo, Human Genome Project, odnosno projekt Ljudski genom, bio je pothvat u kojem se uspjelo očitati čovjekov genetski kod. 

Projekt o kojem se nedavno raspravljalo na Harvardu već je nazvan HGP2: The Human Genome Synthesis Project. Cilj je u sljedećih deset godina umjetno stvoriti cijeli ljudski genom u stanici. Ali kako je sve to već u startu uspjelo privući očito neželjenu pozornost, ime  projekta promijenjeno je u HGP Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells. 

Kao organizator se često spominje harvardski profesor George Church. Riječ je o nedvojbeno uspješnom i renomiranom znanstveniku čiji rad nije i bez kontroverzi. Oni koji vole u medijima vidjeti članke iz popularne znanosti sjetit će ga se po tome što je s ekipom svojih genetičara uspio kopirati gene mamuta u genomu azijskog slona. Bilo je to prvi put da su geni te životinje ponovno aktivirani nakon što je ona izumrla.

No, u jednom intervjuu njemačkom Der Spiegelu Church je istaknuo i kako bi bilo moguće stvoriti neandertalca rekonstruirajući njegov DNK i u skladu s njim modificirati živuće ljudske stanice. Kasnije je ipak ustvrdio da na takvom projektu ne radi. Kada se sve uzme u obzir, logično je upitati se gdje su granice, odnosno mogu li se uza sve koristi očekivati i zloporabe.

– Sasvim je sigurno da će zloporaba biti. Jedino što bi se u tom slučaju trebalo nastojati jest da ih se minimalizira u odnosu na dobivenu korist – kaže prof. dr. Amir Muzur. Kada se pogleda na kojoj je razini održan sastanak na Harvardu, za Muzura je jasno da su tehničke mogućnosti da se doista stvori umjetan ljudski genom tome vrlo blizu. 

– Dobro je – nastavlja Muzur – da je rasprava otvorena već sada, a ne nakon što je razvoj već daleko odmakao, kao što je to bio slučaj s GMO-om.•

>> Nova zdravstvena djelatnica i humanoidni robot - upoznajte Sophiju

Komentara 2

KR
kruško1
17:45 18.05.2016.

Samo se igrajte.....imat ćete se kada kajati.....SAMO DRAGI BOG ZIVOT DARUJE

RT
ribaric.tomislav
18:11 18.05.2016.

sve ce izmislit . da bi njim u buducnosti netko radijo badava . a oni se bogatili i bogatili .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije