Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I TO SE RADI

Znanstvenici slušaju kako trava raste

kukuruz
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
02.12.2016.
u 18:51

Vlakna trave - a kukuruz zapravo spada u travu obitelji Poaceae - zapravo doista "pucketaju" dok rastu

Trava - konkretno se radi o kukuruzu, doista radi "buku" dok raste. Znanstvenici to otkriće koriste kako bi stvorili vrstu koja bi bolje izdržala olujne vjetrove koji inače lome stabljike.

U načelu, kad se za nekog kaže kako "čuje kako raste trava" to obično znači da on odlično čuje, ponekad tako dobro da čuje i neke stvari koje uopće ne postoje.

Ali vlakna trave - a kukuruz zapravo spada u travu obitelji Poaceae - zapravo doista "pucketaju" dok rastu: "Vjerujemo da rast biljke uzrokuje milijune minijaturnih lomova vlakana, a ti lomovi onda navode biljku da popravlja te lomove", objašnjava Douglas Cook sa Sveučilišta New York.

Američki znanstvenici su imali veoma dobar razlog, zašto su stavili minijaturne mikrofone na stabljike kukuruza: željeli su bolje razumjeti proces rasta kako bi našli način spriječiti da vjetar ne polomi stabljike kukuruza. A takva olujna nevremena u ovo doba klimatskih promjena sve češće uništavaju dijelove nasada u područjima SAD-a gdje se kukuruz tradicionalno uzgaja.

Kukuruz u teretani

Kukuruz je tamo jedna od najvažnijih žitarica i godišnje se ubere oko 350 milijuna tona. Ali zbog oluja se redovito gube goleme količine kukuruza. Upravo tim mikrofonima su utvrdili kako je stabilnost stabljike naravno poremećena minijaturnim lomovima u vlaknima koje onda možemo slušati, ali da se ti lomovi jednostavno ne mogu izbjeći, pogotovo u razdoblju kada kukuruz brzo raste.

To je jednostavno proces rasta vlakna trave - i zapravo bi to i nama moglo biti poznato. I čovjek će vježbanjem i neuobičajenom mišićnom aktivnošću lako osjetiti bol u mišićima, odnosno i u našim teretanama odlično poznati germanizam "muskelfiber" (Muskel - mišić, Fieber - groznica). Njega i u ljudskim mišićima zapravo uzrokuje lom mišićnih mikrovlakana u sarkomerima, a upravo ti lomovi onda vode do rasta "novih mišića".

Znanstvenici su tako ustanovili što jedino može pomoći da vjetar ne polegne urod: mi imamo kosti, a kod kukuruza je onda presudno što stabilnosti stabljike pomaže njegovo lišće. Zato se traži sorta kukuruza sa snažnijim i tvrđim lišćem koje će onda pomoći protiv olujnih vjetrova.

>> Najnovije otkriće Ivana Đikića: Kako legionela kontrolira stanice

Ključne riječi

Komentara 1

GU
gugo
23:08 02.12.2016.

Znanstvenici stvaraju biljke,igraju se boga? Toliko su inteligentni da su zaboravili da sve zivotinje i biljke ovise jedni o drugima i svaki poremecaj u onom sto je bog stvorio vodi nas ka dnu a u zadnje vrijeme su u tom dosta aktivni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije