Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40 svjetlosnih godina od Zemlje

Znanstvenici otkrili novu planetu na kojoj bi moglo biti života

planet
Foto: Screenshot
20.04.2017.
u 17:20

Orbita je na pravoj udaljenosti od zvijezde pa bi na površini moglo biti vode u tekućem obliku

Znanstvenici su otkrili još jednu novu planetu, "LHS 1140b", koja spada među malobrojna svemirska tijela na kojima bi se mogao razviti neki oblik života, piše theSun.

Ta neobična planeta, nazvana "LHS 1140b", u orbiti je jedne zvijezde u sazviježđu Cetus, udaljenom od Zemlje 40 svjetlosnih godina, odnosno 378.400 milijardi kilometara. Ta planeta nije prvi "rođak" Zemlje koju su astronomi otkrili, ali "ima mnogo prednosti", rekao je Javier Bonfis, koji priznaje da je "veoma uzbuđen" ovim otkrićem.

- Nismo mogli pronaći bolje mjesto u potrazi za dokazima postojanja života van Zemlje - rekao je o tom otkriću koautor studije Jason Ditman iz Centra Harward-Smithsonian za astrofiziku u Cambridgeu, SAD.

Orbita te "egzoplanete" je u nastanjivoj zoni orbite oko zvijezde, odnosno na "pravoj udaljenosti od nje, što bi omogućilo da na površini ima vode u tekućem obliku, što je neophodno za život", rekao je Ditman.

Ta planeta ima promjer 1,4 puta veći od Zemljinog te šest puta veću masu, a astronomi su zaključili da je stjenovita, kao i Zemlja.

- Nadamo se da ima atmosferu - rekao je Bonfis, astronom Znanstvenog opservatorija Sveučilišta u Grenobleu.

Da bi eventualno našli život, znanstvenici traže planete slične Zemlji i u veljači ove godine su priopćili da su otkrili sedam takvih planeta, od kojih je moguće da na površini njih tri imaju vode u tekućem stanju.

Te planete kruže oko patuljaste zvijezde nazvane "TRAPPIST-1", a novootkrivena planeta "LHS 1140b" ušla bi "na vrh te ljestvice", objavili su znanstvenici.

>> Saturnov mjesec ima većinu sastojaka koji su potrebni za održivi život

>> Atmosfera pronađena oko Zemljina blizanca, planeta GJ 1132b

Komentara 1

I6
i63
17:09 16.06.2017.

Ha ha ha! Dosljedno pogrešna uporaba imenice planet u ženskom rodu upućuje na zaključak da je radakcija VL-a podupiratelj "Deklaracije o zajedničkom jeziku" i da želi dokazati kako je to u redu budući da će čitatelji dobro razumjeti oblik svojstvenn npr. srpskom jeziku. Tomu u prilog ide uporaba riječi sazviježđe umjesto zviježđe, kao i navod o postojanju života "van Zemlje". Shvatio bih poantu kad ne bih bio skoro uvjeren da se radi o neznanju, neprofesionalnosti. Naime, kad biste željeli ozbiljno izvješćivati o dosezima znanosti, ne biste se referirali na the Sun, već na neke znanstvene, astronomske ili aeronautičke svemirske istraživačke izvore, možda neke koje navodi i the Sun. O kompetenciji autora govori i tvrdnja da je neobični (ima li koji obični?) planet "u orbiti jedne zvijezde u sazviježđu Cetus, udaljenom od Zemlje 40 svjetlosnih godina". Zvuči učeno, ali svatko može otvoriti Wikipediju i pronaći da se radi o zviježđu Kita. Da to približimo čitateljima, recimo da je zviježđe Cetus blizu zviježđa Pisces, a to je zapravo zviježđe Riba. Pored toga, izmjeriti koliko su zviježđa daleko od Zemlje nije smisleno jer se radi o projekciji na prividnu nebesku sferu zvijezda koje su različito udaljene od Zemlje. Zvijezde i zviježđa mogu tako prividno biti "blizu", ali su u stvarnosti redovito međusobno veoma udaljeni. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/techsci/znanstvenici-otkrili-novu-planetu-na-kojoj-bi-moglo-biti-zivota-1164565 - www.vecernji.hr"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije