Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO OTKRIĆE

Znanstvenici: Na rubu Sunčeva sustava pronašli smo 'Deveti planet'

planet devet
Foto: Reuters/PIXSELL
20.01.2016.
u 20:39

Prema proračunima, tri puta je veći od Zemlje, deset puta teži i nalazi se izvan orbite Plutona

Astronomi s Kalifornijskog instituta za tehnologiju objavili su danas da su pronašli dokaze da na rubu Sunčeva sustava postoji još jedan planet. Nazvali su ga vrlo jednostavnim imenom – “Deveti planet”. Znanstvenici su svoj rad objavili u magazinu Astronomical Journal u kojem su priznali da nisu izravno promatrali “Deveti planet”, ali da imaju dovoljno dokaza o njegovu postojanju.

Prema proračunima, tri puta je veći od Zemlje, deset puta teži i nalazi se izvan orbite Plutona. Nikada se ne približi suncu na 200 udaljenosti na kojima se nalaze Sunce i Zemlja, piše ugledni časopis Nature.

Da “Planet Devet” doista postoji, zaključili su po pravilnom kretanju malih planeta i svemirskih objekata izvan Sunčeva sustava. Ta mala svemirska tijela imaju orbite koje se pojavljuju pod utjecajem gravitacije skrivenog planeta.

– Ako doista postoji još jedan planet u Sunčevu sustavu, onda je to ovaj – rekao je astronom Greg Laughlin sa sveučilišta u Pasadeni, koji kaže da je vjerojatnost da se radi o novom planetu 99,993 posto.

Moguće otkriće Planeta Devet podsjeća na otkriće planeta Neptuna u 19. stoljeću koji su astronomi “predvidjeli” svojim izračunima i malim pomacima orbite Urana. Tvrdili su da iza Urana postoji tijelo koje ne vide, no koje svojom gravitacijom utječe na Uran.

>> SpaceX teškom mukom sletio na oceansku platformu

>> Čovječanstvu prijete opasnosti koje je samo stvorilo

Komentara 33

LU
lukivoda
20:54 20.01.2016.

jeste li sigurni da za taj planet nije znao Puhovski?

NE
nepenthe
20:53 20.01.2016.

Sad će mu još prišiti nepravilnu,elipsastu orbitu i povezati sa famoznim Planetom X/Nimbiru i svemircima

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
21:28 20.01.2016.

napokono doživio da naslovna vijest nisu naši političari,oleeeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije