Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crveni planet

Znanstvenici došli do još jednog velikog otkrića o Marsu: Scena iz 'Marsovca' i nije tako nemoguća

Mars
Foto: Thinkstock
1/2
10.03.2017.
u 09:30

Sve više istraživanja provodi se o mogućnostima života na Marsu, a sada je otkrivena još jedna bitna stvar

Kada je Matt Damon u filmu ''Marsovac'', nakon što je zaglavio na Crvenom planetu uzgajao krumpir da bi preživio, vjerojatno ste bili skeptični. No, znanstvenici danas imaju dokaze i tvrde kako to i nije baš nemoguće.

Prošle su godine, naime, znanstvenici iz Međunarodnog centra za krumpir odlučili otkriti može li ta biljka rasti u uvjetima kakvi su na Marsu. U suradnji s NASA-om posadili su krumpir u tlu pustinje Pampas de La Joya u južnom Peruu.

Taj suhi i slani okoliš ovdje na Zemlji najbliži je tlu kakvo se nalazi na Marsu, rekao je NASA-in znanstvenik Chris McKay.

Kada su znanstvenici smjestili krumpir u hermetički zatvorenu ''kutiju'' koja oponaša identične uvjete onima na Marsu, a koju su proizveli inženjeri sa Sveučilišta za inženjering i tehnologiju u Limi, krumpir je počeo rasti.

– Ako usjevi toleriraju ekstremne uvjete kojima smo ih izložili ovdje na Zemlji, onda su velike šanse da bi krumpir rastao i na Marsu – rekao je profesor Julio Valdivia-Silva. 

>> Kina: Do kraja 2020. lansirat ćemo prvu letjelicu na Mars, u planu i slijetanje na Jupiter

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
02:03 23.03.2017.

Samo nam jos fali Big Mac, i zivot na marsu je moguc.

JU
jurajuric118
11:31 10.03.2017.

nemoj me jest. krumpir na marsu, to onda ima prvo da naselimo međimurce i ličane. oni imaju prvoklasni krumpir.

Avatar kravata
kravata
13:38 18.03.2017.

Nis od toga gospodo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije